El 90% dels valencians diu que menja fruita, verdures i lactis diverses vegades a la setmana

La major part del veïnat de València considera que les malalties estan provocades per factors com l'estil de vida, l'alimentació i la falta d'activitat física
19 setembre 2019 19:15h
Un 91,9% dels valencians afirma que consumeix fruita fresca diverses vegades a la setmana. / ÓSCAR CAÑAS EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El 90% del veïnat de la ciutat de València afirma que menja fruita, verdures, hortalisses i lactis diverses vegades per setmana. Al temps, quasi un 30% de la població valenciana no menja gairebé mai dolços i pastisseria, cosa que demostra que cada vegada augmenta la consciència per una alimentació sana i equilibrada.

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'últim Baròmetre Municipal d'Opinió Ciutadana, referent a la salut, l'alimentació i els esports. Algunes de les dades que s'extrauen de l'estudi són que un 93% dels valencians asseguren prendre llet i derivats més d'una vegada per setmana i que un 91,9% afirma consumir fruita fresca també diverses vegades a la setmana. 

El Baròmetre ha sigut presentat pel regidor de Control Administratiu, Informació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, qui afirma que aquesta ha sigut una de les dades més positives i, alhora, que més "han sorprés" l'Ajuntament de València. Precisament, des del consistori també estan sorpresos que un 4,7% dels valencians afirma que quasi mai consumeix peix fresc, un dels aliments on la ciutat de València també hauria de ser puntera.

A aquests hàbits alimentaris se sumen altres rutines d'exercici que podrien afavorir la salut: segons les dades de l'Ajuntament, dos de cada tres valencians practiquen algun tipus d'activitat a l'aire lliure –la més practicada, de fet, és caminar– i una de cada tres es desplaça cada dia sense necessitat de vehicle motoritzat –amb bicicleta o a peu–. Tot i els bons hàbits, Galiana ha explicat que un 34,6% de la població de la ciutat presenta sobrepés i que més d'un 12% és obesa. 

Així mateix, més de la meitat dels valencians qualifiquen les instal·lacions esportives de la ciutat com a bones o molt bones; això sí, en general, el veïnat de la ciutat critica la falta de piscines en els pavellons municipals. Concretament, els barris d'Extramurs, Campanar i Poblats del Nord són els qui més denuncien les deficiències de les instal·lacions esportives.

Preguntats per a quines causes atribueixen les malalties (si en tenien o n'havien tingut), la major part dels valencians assenyala l'estil de vida, l'alimentació i l'activitat física. El factor ambiental i les preocupacions per la contaminació o els productes químics també es colen entre les causes per les quals es produeixen les malalties; concretament, és el quart factor al qual els valencians ho atribueixen, per darrere dels virus, les infeccions i la genètica.

next