Diari La Veu del País Valencià
‘A prop’, un disc d’Hilari Alonso

Hilari Alonso presenta el seu primer disc, A prop, dissabte 27 d’abril al Centre Cultural de Muro, a les 20h. Hilari balla i canta, va arribar a Muro fa més de vint-i-cinc anys i es va integrar al grup de danses Baladre. L’afició de “cantaor” i “ballaor” li ve de família. En una entrevista explica que el seu avi ja cantava, com una activitat quotidiana, del dia a dia. Cobles, cants de batre, albaes… formaven part de la cultura sonora dels valencians, fins no fa massa. Ara ens presenta el seu primer disc en solitari, A prop, on combina música tradicional i temes contemporanis. Una música que parteix del folklore, amb innovacions com ara canviar de vegades llaüts per acordions, flautes per trompetes, sense perdre l’essència de música popular i alhora combinar temes moderns. En les peces de nova creació hi ha lletres d’Estellés i Papasseit, també de Moixino i del poeta alcoià Josep Cortés. Hilari Alonso ha col·laborat al disc Ja ve Nadal de Pep Gimeno Botifarra i també en Home romancer, amb Xavier de Bétera, Pep Botifarra i Noiet Cirerer. L’entrevista Andrea Mengual, membre del grup Baladre.

Que és per tu la música?

Per a mi és un llarg viatge on he conegut gent meravellosa que m’ha aportat molt en el nostre món, també gràcies a ella he conegut llocs extraordinaris on he disfrutat de milers de coses.

Per què s’ha anomenat A prop el teu disc…?

Perquè jo vull estar a prop. A prop de la gent que estime, a prop de la música, del poble i d’allò que m’agrada.

Com has viscut l’aventura d’un disc en solitari?

Ha sigut un repte perquè jo vinc de la música i dansa tradicional i hem intentat donar-li un altre aire. Aleshores he hagut de canviar un poc la meua perspectiva. Per exemple, la jota de Muro l’hem modernitzada i la dedique a tots els murers, ja que per a mi és molt especial el poble de Muro, on fa vint-i-set anys que visc i on em sent un més.

“L’home parat”, A prop, Hilari Alonso

Com definiries el disc en una paraula?

Alegria. Jo pense que el disc desprèn alegria, no té cap pretensió en el folk, només pretén que mentre dure, la gent s’oblide de tot i disfrute.

Qui ha col·laborat en el projecte d’A prop?

Ha col·laborat la gent que més m’estime i que volia que formara part del viatge. Ells m’han ensenyat molt i m’han donat suport constantment, com Pep Gimeno, Andreu Valor, Rebeca, Manolo, Josep o Emili Vera.

Quina cançó t’agrada més?

No podria elegir ja que totes les peces que he triat des que les vaig sentir em van emocionar. La majoria les vaig conèixer quan vaig començar a cantar i reconec que em van fer créixer com a persona i em porten records. Trobareu cançons com “La jota de Sella”, on col·labora El Botifarra, “La Jota de Muro”, amb lletra de Moixino, “La cançó de l’home parat”, amb sonoritats de rumba o “Dona’m la mà”, composta per Emili Vera.

A qui li agraeixes plenament la seua col·laboració?

A tots perquè el suport moral que m’han donat m’ha ajudat a seguir endavant, però especialment a la meua parella; els meus amics, que m’han aguantat cantant mil i una vegades la mateixa cançó, i com no, al Grup de danses Baladre del qual forme part desde fa 26 anys i ha fet que estimara les nostres arrels. I com no, als músics Pere Ródenas, Xus Belda i Àlvar Calabuig, percussió; Enric Calabuig, piano; Carlos Moisés, flautes; Paula Rivera, violins; Merce Martínez, xelo; Toni Molina, trompetes, i Vicent Carrasco, guitarrons.

Quan es el dia de la presentació?

La presentació serà el proper 27 d’abril a Muro (jornada de reflexió abans de les eleccions), a les 20.00 hores, al Centre Cultural de Muro. Jo, personalment, recomane a tot el món que vulga gaudir per uns instants i oblidar tot allò roïn que acudisca.

Música per un país és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat

Comparteix

Icona de pantalla completa