Diari La Veu del País Valencià
La tele d’À Punt estrena un documental que recorre les passes de Sant Vicent Ferrer

VALÈNCIA. Vicent Ferrer: ídol, líder, sant i mite, el darrer documental de la productora InfoTV, s’estrena en la tele d’À Punt el proper dilluns, 29 d’abril, tot coincidint amb el dia de la festivitat del sant valencià més popular.

La producció obeeix una iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que va declarar Sant Vicent Escriptor de l’Any. El documental ha sigut possible gràcies al fet que han participat en el projecte À Punt, la Diputació de València i els ajuntaments de Teulada, Llíria i València, ha destacat la productora en un comunicat.

La cinta recorre les fites principals de la vida i obra de Vicent Ferrer, nascut a València el 1350 i mort a Vannes, a la Bretanya, el 5 d’abril del 1419, que enguany ha fet just 600 anys. Sant Vicent, sovint sol·licitat a València per posar pau en conflictes entre famílies i bàndols, tingué també un paper destacat en l’evolució i la resolució del cisma d’Occident en l’Església Catòlica i en la disputa per la successió a la Corona d’Aragó, que es va resoldre amb el Compromís de Casp el 1412. Fora ja de la política, el dominic recorregué tota l’Europa Occidental per a predicar la paraula de Déu. En un temps de guerra i de pesta, milers i milers de persones, temeroses del judici final que Vicent Ferrer anunciava, es reunien a cada ciutat on anava per a escoltar-lo, recorda InfoTV.

Al marge de la història formal, la religiositat popular ha atribuït al sant miracles de tota mena, que el dilluns següent al de Pasqua són representats per xiquets als altars que es munten a la ciutat de València.

El documental s’ha gravat a València, Llíria, Agullent, Teulada, Alacant, Peníscola, Morella, Casp, Tortosa, Lleida, Barcelona, Perpinyà, Tolosa de Llenguadoc, Avinyó i Vannes. Inclou, a més, entrevistes als principals experts valencians i forans en la vida, obra i miracles del sant valencià més famós.

La direcció del documental correspon a Esther Albert i Sergi Tarín, que s’han encarregat, a més, de l’edició i del guió. De la imatge s’ha encarregat José Casamayor; del so en directe, Patricia Valero, i de la producció, Gabriel Martí i Esteban Sáez. Tyris Software assumeix el grafisme de la cinta; la postproducció de vídeo és d’Ukemotion; la d’àudio, d’Estudis Andro, i la veu en off, de Rosa López. La producció executiva correspon a Juli Esteve.

L’emissió del documental està prevista per aquest dilluns 29 d’abril, a les 6 i mitja de la vesprada. La pel·lícula és el quinzé documental produït per InfoTV, dedicada especialment a grans fets de la història valenciana i, en especial, a la memòria històrica del segle XX, abordant temàtiques com l’emigració i la República, la guerra i la postguerra. A aquest gènere pertany la producció anterior d’InfoTV, Amado Granell, el valencià que va alliberar París, també produïda per a À Punt.

Comparteix

Icona de pantalla completa