À Punt rebaixa les pretensions i demana al Consell el mateix pressupost d'enguany per al 2020

El Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació aprova un avantprojecte de pressupost de 56 milions d'euros que ara remetrà a la Generalitat
27 setembre 2019 06:00h
El Consell Rector d'À Punt sol·licita a la Generalitat un pressupost que es manté en els 56 milions d'euros actuals. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) ha optat per ajustar-se al pressupost actual de l'ens públic i, de moment, abandona la idea de reclamar a la Generalitat un increment pressupostari. Així, en la reunió celebrada aquest dijous 26 de setembre, el Consell Rector ha aprovat l'avantprojecte de pressuposts d'À Punt per a l'any 2020; uns comptes que ascendeixen a 56.018.598 euros. Aquesta xifra suposa un lleuger increment de 127.265 euros respecte del 2019.

La CVMC ha decidit canviar d'estratègia i, a diferència del projecte de pressupost que el Consell Rector va remetre a la Generalitat ara fa un any, els comptes per a la Corporació i per a la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC –l'empresa d'À Punt–) calquen quasi els d'enguany. La proposta del Consell Rector és, dels 56.018.598 euros, destinar 4.989.636 euros a la CVMC i 51.028.962 euros a la SAMC.

Pel que fa als diners consignats a l'empresa que gestiona directament la SAMC, des d'À Punt s'explica que la partida destinada a personal es manté respecte a la del 2019. Dos milions, aproximadament, estan previstos per a inversions en infraestructures i tecnologia, mentre que per a la compra de continguts per a la ràdio i la televisió l'avantprojecte preveu 20 milions d'euros.

Menys pressupost per a À Punt

Tot i que els comptes globals de les dues empreses que gestionen els mitjans de comunicació públics incrementen en poc més de 127.000 euros, en el detall és la Corporació la que suporta un major increment respecte al 2019. Si la Generalitat inclou en els seus Pressuposts del 2020 els comptes aprovats pel Consell Rector, la CVMC experimentarà un increment d'1,7 milions d'euros. En cas d'aprovar-se aquests comptes, passarà dels actuals 3.256.935 euros d'enguany a 4.989.636 euros per al 2020. Per contra, la SAMC –i, per tant, À Punt– experimentaria un descens d'1.605.436‬ euros en el pressupost del 2020 respecte al del 2019.

El Consell Rector assenyala que es tracta d'un avantprojecte de pressuposts "dissenyat per a ajustar-se a la subvenció que la plataforma de mitjans públics valencians rep de la Generalitat i davant la incertesa que suposa el fet de no tindre les dades dels Pressuposts Generals de l'Estat". I és que el pressupost de les dues mercantils d'À Punt es conforma per la subvenció que rep directament per la Generalitat, aprovada en els comptes que el Consell presenta cada any. "Aquest avantprojecte de pressuposts s'enviarà al govern de la Generalitat per a la seua inclusió, si és el cas, en el projecte de pressuposts del 2020", conclou el comunicat.

De 69 a 56 milions

El projecte de pressupost que la CVMC remetrà a la Generalitat abans del 30 de setembre és molt menys ambiciós que el de fa un any. El setembre del 2018, el Consell Rector va remetre a la Generalitat un pressupost que incrementava el pressupost en 14 milions d'euros respecte al del 2017. Una demanda que la directora general d'À Punt, Empar Marco, va reclamar tant en públic com en privat. I també en seu parlamentària.

Marco justificava l'augment en la necessitat d'escometre grans inversions tecnològiques i la compra de productes audiovisuals de qualitat. Cal recordar que la programació d'À Punt Mèdia, a excepció dels informatius, està tota externalitzada. A més, segons defensaven des de la direcció general, l'increment respectava el pretext legal que marca que el pressupost d'À Punt ha d'estar entre el 0,3% i el 0,6% del pressupost de la Generalitat.  

La demanda a la Generalitat de dotar la radiotelevisió pública de més pressupost va obrir un enfrontament dialèctic entre À Punt i Presidència, que va negar elaborar els comptes per al 2019 recollint la demanda dels 69 milions d'euros per a la CVMC i la SAMC. Amb tot, en el Consell hi ha veus que sí que s'han pronunciat públicament a favor de dotar À Punt d'un pressupost potent els mitjans públics argumentant que és una inversió en una indústria potent com és el sector audiovisual valencià. En aquesta línia s'han pronunciat consellers com Vicent Marzà i Vicent Soler

Enguany sembla que la CVMC ha optat per directament evitar una nova polèmica i ajustar-se al pressupost que des del primer any dels mitjans públics la Generalitat ha concedit a À Punt. 

next