Ábalos titlla d'"hipòcrites" i "còmplices d'assassinat" els que parlen de dos bàndols

El secretari d'Organització del PSOE insta els que "volen ser líders" a "saber quan es presenten" les oportunitats i "aprofitar-les"
1 novembre 2019 16:43h
Sobre l'exhumació de Franco ha ressaltat que aquesta era "una oportunitat que no es podia malgastar, amb o sense eleccions" . / ENRIQUE PALOMARES

VALÈNCIA (EFE). El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha acusat els que parlen de dos bàndols d'"hipocresia" i ser "còmplices d'assassinat" i ha instat "els que volen ser líders" a anticipar-se a saber quan hi ha una oportunitat i no malbaratar-la.

En una acte "polític", com ho ha definit, en memòria dels represaliats del franquisme en el conegut com a 'Paredón de España', en la part posterior del cementeri de Paterna, on van ser afusellades 2.238 persones durant la dictadura, el ministre ha recordat que aquestes persones "no van donar la vida; li la van arrabassar".

Davant un centenar de persones i representants socialistes, com la secretària general del PSPV-PSOE de la província de València, Mercedes Caballero, o la secretària de Memòria Històrica del PSOE, Alicia Piquer, ha incidit que és un acte "en defensa de la llibertat i de repudi de la intolerància".

També han intervingut el secretari d'Organització del PSPV-PSOE, José Muñoz; l'alcalde de Paterna, el socialista Juan Antonio Sagredo, i el president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, que ha anunciat avanços per a fer un memorial amb els noms dels 2.238 afusellats.

Ábalos ha recordat que als afusellats els "van arrabassar" la vida en "temps de pau" i que "no va ser una qüestió de bàndols. La guerra havia acabat i corresponia la pau, la pietat i el perdó i no va haver-hi res d'això llavors ni 40 anys després".

"Per això, els que parlen ara de dos bàndols són sempre la hipocresia i la complicitat amb l'assassinat", ha sostingut, i ha recordat que VOX el va acusar d'acudir a aquest acte a Paterna i no homenatjar els caiguts de l'altre bàndol, "com si no hagueren tingut bastant amb 40 anys d'homenatges".

Després de criticar el cinisme per a reescriure la història, el dirigent socialista ha afirmat que els que van "prohibir i van negar tot, no ho van fer per idees", sinó per a "apropiar-se de la riquesa dels caiguts". A més, ha preguntat si hi ha hagut "algun dictador que no s'haja lucrat".

Sobre l'exhumació de Franco, ha ressaltat que aquesta "era una oportunitat que no es podia malgastar, amb o sense eleccions. Un ha de veure en quina part es posa perquè l'equidistància en aquest cas és absolutament immoral".

Segons Ábalos, "el feixisme no és sempre el mateix que vam conéixer, es revist d'altres formes segons els temps, però sempre té característiques clares: la intolerància, la negació del diferent, l'horror i el terror. S'expressa sempre igual encara que canvie la seua fisonomia".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next