Diari La Veu del País Valencià
Acció Ecologista-Agró al·lega que el Pla del Cabanyal no té en compte el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica

VALÈNCIA. Acció Ecologista-Agró ha destacat en les al·legacions que ha presentat al Pla Especial del Cabanyal (PEC) de València que aquest document “incompleix molts dels articles de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana” i que “no té en compte el context de canvi climàtic” i “els problemes de contaminació atmosfèrica”.

Igualment, ha assenyalat que “les zones verdes destaquen per la falta de superfície i qualitat ambiental”. L’organització ecologista ha indicat, en un comunicat emés després de presentar les seues al·legacions aquest dilluns, que esperava “molt més” del PEC, “un pla que pretén retornar la dignitat a un barri maltractat durant anys i amenaçat per la gentrificació i el turisme descontrolat”.

Així, ha lamentat que el Pla del Cabanyal siga una proposta urbanística en la qual “per damunt de tot sembla interessar la nova i desproporcionada edificació, sense tindre en compte el treball veïnal de recuperació d’espais verds i de sobirania alimentària” i “els processos participatius promoguts pel mateix consistori”, sense “prestar gens d’atenció a la recuperació i regeneració del patrimoni cultural”.

“Considerem que el PEC no ha tingut en compte dos aspectes fonamentals a l’hora de fer planificació urbanística: els mapes de sorolls i la inclusió en el planejament de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible”, ha agregat Acció Ecologista-Agró, que ha apuntat que dona suport “completament” les al·legacions proposades per “diferents entitats veïnals” crítiques, com ara Cabanyal Horta.

Respecte a la participació, l’entitat ha afirmat que “el PEC incompleix els seus propis mecanismes en no respectar les conclusions de reunions veïnals obertes recollides en el mateix document”. Quant a la urbanització, ha insistit que “prioritza una gran quantitat de noves construccions sobre la rehabilitació i la reconstrucció” i ha apuntat que “en lloc de fer 1.000 habitatges”, Acció Ecologista-Agró proposa “la rehabilitació i l’aprofitament dels més de 200 solars”.

Donen suport al treball de Cabanyal Horta

“En un barri deficitari, el PEC augmenta la població en milers però no fa un estudi de l’impacte social que tindrà” pel que fa a “necessitats de serveis públics i subministrament per a respondre a la demanda”, ha precisat en la mateixa línia. “Ja existeixen i donem suport a formes més racionals i atractives d’urbanització i finançament que entregar el sòl als promotors i traure plusvàlues”, ha exposat.

D’altra banda, sobre les infraestructures verdes i els serveis ambientals, Acció Ecologista-Agró ha manifestat el seu suport a “Cabanyal Horta, l’àrea d’horts urbans oberts fruit del treball ciutadà de quatre anys al Clot” i ha apostat per “crear un propi mini jardí del llit del Túria”.

Així mateix, l’organització ecologista ha comentat que en el PEC “no s’estableix regulació en l’ocupació de les voreres amb percentatges màxims” i ha considerat que aquesta és una previsió “vital” per a “evitar el col·lapse”. En aquesta línia, ha demanat també que “s’explique amb detall com es faran i gestionaran els aparcaments en altura per a assegurar el seu interés públic”.

Màxim de tres altures

Acció Ecologista-Agró ha demanat que s’establisca “un màxim de tres altures –planta baixa més dos–” dels edificis en tot el barri del Cabanyal. En aquest sentit, ha criticat que el PEC, “a més d’un hotel de 15 altures a Eugenia Viñes davant de la Marina i residències privades d’estudiants en la zona universitària”, plantege “fer finques de nova construcció de cinc altures i més, amb especial incidència en la sensible façana marítima”.

L’organització ecologista ha asseverat que això “va en contra de l’actual llei, que exigeix reconstruir amb sentit i en coherència amb el paisatge existent”. De la mateixa manera, ha apuntat que “en el PEC no hi ha un mecanisme regulat de limitació d’allotjaments turístics”, sinó “sols indicadors d’alerta en forma de percentatge, major a més proximitat a la platja, que l’Ajuntament pot decidir aplicar o no”. L’entitat demana “que la limitació siga efectiva i igual per a tot el barri” i “abaixar els percentatges”.

D’altra banda, respecte a l’avaluació ambiental, Acció Ecologista-Agró ha al·legat que “per afectar una zona marítima i portuària sensible i un centre històric protegit, hauria de ser llarga i detallada i no simplificada”.

“Que el consistori reflexione”

L’organització ecologista espera que a partir de les seues al·legacions “el consistori reflexione i propose un pla dins de la legalitat però, sobretot, digne d’un nou urbanisme i del model de ciutat resilient que els habitants de València necessiten per a afrontar els reptes ambientals que tenim davant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa