Activada l'alerta sanitària per una toxina botulínica trobada en una tonyina de la marca DIA

El producte, distribuït en supermercats valencians de la cadena DIA, ha sigut immobilitzat i se n'ha ordenat la retirada
30 agost 2019 17:45h
Un lot de productes de tonyina en conserva en oli de gira-sol contenia la toxina botulínica. / EFE

VALÈNCIA. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha activat una alerta sanitària per un brot d'intoxicació alimentària provocat per toxina botulínica detectada en la tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca DIA que ha sigut distribuït en diferents autonomies, entre elles el País Valencià.

El brot s'ha detectat després d'emmalaltir quatre persones a Castella i Lleó, de les quals tres ja han sigut donades d'alta, que van ingerir una ensalada russa casolana elaborada amb la citada tonyina.

La toxina botulínica és una neurotoxina elaborada per un bacteri denominat Clostridium botulinum. La ingestió d'aliments contaminats per toxina botulínica produeix botulisme, una malaltia que es caracteritza pel desenvolupament d'alteracions vegetatives com la sequedat de boca, nàusees i vòmits, i per una paràlisi muscular progressiva.

El producte afectat és una conserva de tonyina en oli de gira-sol format RO 900, de la marca DIA, amb lot 19/154 023 02587 elaborat per Frinsa del Noroeste S.A. amb data de consum preferent 31/12/2022.

El producte va ser distribuït per la plataforma DIA a establiments d'Astúries, Castella i Lleó, Catalunya, Aragó, La Rioja, Múrcia, Navarra, Castella-la Manxa i el País Valencià, on s'ha procedit a la immobilització i retirada dels productes afectats.

next