L'acusació del PSPV a Compromís de coquetejar amb el PP posa La Nau contra les cordes 

La denúncia d'un suposat pacte de Ribó amb Català provoca una escalada de tensió entre els socialistes i els nacionalistes que dificulta encara més l'acord de govern
2 juliol 2019 06:00h
Les negociacions entre el PSPV i Compromís continuaran aquest dimarts. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Una de les últimes setmanes de les negociacions a l'Ajuntament de València no comença amb bon peu per al futur govern de La Nau. L'acusació del PSPV a Compromís de pactar amb el PP un govern en solitari ha incendiat el futur acord entre les dues formacions negociadores al consistori. Les informacions, que arriben en un moment on encara no s'ha tancat el model de govern, van ser desmentides poc després tant per la coalició valencianista com pels populars. Tot això, després d'una reunió de la qual els socialistes no van eixir mostrant senyals d'acord, malgrat que els de Compromís es mostraven "satisfets".

Les acusacions sorgien arran d'unes declaracions a la Cadena Ser de la candidata del Partit Popular, Maria José Catalá, on afirmava haver mantingut "converses informals" amb Ribó sobre la mesa salarial, però sense arribar, en qualsevol cas, a un acord. Davant això, el PSPV emetia un comunicat denunciant aquest suposat "engany" de Compromís, als quals acusaven d'estar negociant de forma "paral·lela" als socialistes. 

Així mateix, per al PSPV això significava que Compromís buscava pactar un govern en solitari amb els populars. S'escudaven, així, en el fet que havien preferit reunir-se primer amb Maria José Catalá que amb els socialistes. La disputa no és nova: les dues formacions ja van caure en picabaralles després de les eleccions municipals, quan la candidata socialista va considerar una "falta de respecte" que Ribó es reunira "primer" amb Catalá. Ara, tornen a repetir-se aquestes acusacions, fonamentades suposadament en converses sobre l'augment dels salaris dels regidors. 

Compromís i el PP desmenteixen el pacte

Compromís i el PP rebien amb sorpresa aquestes paraules i les desmentien de forma rotunda. Concretament, el PP va explicar que aquesta reunió a la qual feia referència el PSPV era la que van mantindre el 30 de juny, on van comentar de manera informal la voluntat d'actualitzar els salaris. Això sí, sense matisar cap acord, ja que aquest hauria de passar per la Junta de Portaveus, que encara no s'ha convocat. Una reunió que, a més, el PP demana que es produïsca. 

El colp més dur el rebia la coalició valencianista, ja que les acusacions arriben en plena escalada de tensió de les negociacions entre ambdues formacions, encara encallades en el model de govern. Fonts de Compromís asseguraven que aquest suposat acord entre les dues formacions és un informació "falsa" i que "no existeix cap tipus de conversa"; a més, van reiterar que "no és creïble". 

Des de la formació, apunten que puga ser algun tipus d'estratègia "interessada" que servisca com a "mesura de pressió"; una forma d'impulsar que Compromís faça més cessions tant amb el tema del model de govern "a imatge del Botànic" –com volen els socialistes– com amb la suposada creació d'una vicealcaldia per a Sandra Gómez, figura que ha estat en el tauler de joc des de l'inici de les negociacions. 

Model de Compromís

Les converses que van mantindre aquest dilluns no assenyalaven tal intercanvi de acusacions. Després de la reunió, el secretari del grup municipal de Compromís, Amadeu Mezquida, destacava que havien tractat els models de funcionament de cadascun dels partits. Si bé Compromís partia de una estructura de set àrees de gestió i una composició de deu regidors i l'Alcaldia (10 +1), des de la coalició havien decidit fer un replantejament del model de govern per a arribar "a un punt intermedi". 

Per a aconseguir-ho, havien plantejat als socialistes nou àrees de gestió i una junta formada per cinc regidors de Compromís, quatre del PSPV i l'alcalde. D'aquesta forma, segons Mezquida, "s'equilibrarien les proporcions" en funció del resultat electoral. El portaveu valencianista assegurava que havien "continuat avançant" i que dimarts continuaran avançant en el contrasts dels models. 

Al seu judici, les reunions van anar "bé" perquè van arribar "consensos" que consideraven "positius". "No s'ha acabat de parlar tot, però continuem avançant", va explicar Mezquida, que va assegurar que estan "satisfets". Preguntat per les peticions de la Vicealcaldia, va afirmar que en la reunió de dilluns "no han abordat eixe tema", tot i que va incidir que quan es parla amb el PSPV "sempre està damunt de la taula". 

Negativa del PSPV

La postura dels socialistes no evidenciava aquesta conciliació transmesa per Compromís. El portaveu del PSPV a l'Ajuntament de València, Borja Sanjuán, insistia que el seu grup ofereix "un govern de coalició" a "imatge del Botànic" per al qual no han trobat "resposta afirmativa". 

"Segueixen havent esculls per a apropar els dos models", assegurava, al temps que insistia que allò que ha sigut bo per a la Generalitat també hauria de ser-ho per a l'Ajuntament. "Si no, caldria preguntar-se per què allò que valia abans no val ara", puntualitzava Sanjuán. En aquesta mateixa línia, ressaltava que el que proposen no és un model "del PSPV", mentre que des de Compromís sí que proposen un plantejament "únic i exclusiu".

D'altra banda, el debat no havia sigut determinant pel que respectava a la figura de la vicealcaldessa, tot i que encara que continuaven trobant-hi desacord. "No vull caure en l'error que si vicealcaldia sí o no", assenyalava el portaveu socialista. Afirmen que, per a ells, això rellevant és que les dues forces "estiguen representades".  

El PSPV i Compromís, en principi, continuaran aquest dimarts les converses per un nou govern de progrés. L'acord queda ara contra les cordes després d'unes informacions que colpegen amb contundència la bona marxa del debat. Mentre que els dos partits sempre han assegurat la seua voluntat de forjar un "govern de coalició", la cita de celebració del ple d'organització està cada vegada més pròxima al calendari institucional. 

next