Diari La Veu del País Valencià
Un acusat d’estafar 349 parelles amb la conservació de cèl·lules mare del cordó umbilical accepta 4 anys i mig de presó

MADRID. Raúl Conejero, l’alacantí acusat d’estafar 349 parelles amb l’extracció i conservació de mostres de sang del cordó umbilical del seus fills nounats, ha arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia i les acusacions particulars pel qual ha reconegut els fets i ha acceptat que se li impose una condemna de 4 anys i mig de presó per delictes d’estafa i falsedat documental, enfront dels 9 que sol·licitava inicialment el Ministeri Públic.

Així ho han acordat les parts i expressat en la primera sessió del judici que se celebra davant la Secció Segona de la Sala penal de l’Audiència Nacional, on, si bé la part relativa a la responsabilitat penal ha quedat dirimida, segueix el procediment per a establir l’abast de la responsabilitat civil de Conejero i de l’empresa Stem Cell S.A., de la qual era representant i on consta com a responsable civil subsidiari.

Segons els fets que detalla l’escrit d’acusació i que Conejero ha reconegut, si bé no ha declarat sobre aquest tema, va estafar 349 parelles a les quals va oferir serveis de recollida i preservació de sang extreta del cordó umbilical, encara que després no va complir la seua part de l’acord, bé perquè no va enviar el material biològic al laboratori on va cobrar per guardar les cèl·lules mare, bé perquè no va pagar a aquesta tercera empresa els costos de conservar les mostres.

L’acusat tenia experiència en la matèria, perquè va estar treballant precisament com a agent comercial de l’empresa Stem Cell S.A., especialitzada en preservació de mostres biològiques, entre el 2009 i el 2011 per al País Valencià, Múrcia i algunes zones de Castella-la Manxa. De fet, quan va ser acomiadat va continuar presentant-se davant els potencials clients com a representant d’aquella empresa “aprofitant la credibilitat professional que li atorgava”.

Sobre aquest assumpte, Conejero ha respost a les preguntes de la representació de Stem Cell que, després de l’acomiadament, va continuar acudint als hospitals on oferia a metges i pacients serveis d’extracció i conservació de mostres i que cap metge li va exigir credencials de quina empresa representava ni li van plantejar cap objecció per a seguir amb aquells contractes.

No va dir que l’havien acomiadat

Tampoc no va comunicar, o almenys no a tots els ginecòlegs, que havia canviat d’empresa “per temor a perdre la confiança que havien dipositat” en ell, segons ha afirmat. Sí que li consta, com ha dit a preguntes de la Fiscalia, que Stem Cell havia remés una carta als centres mèdics advertint de l’acomiadament de Conejero.

Precisament eixos centres hospitalaris i eixos professionals mèdics que autoritzaven Conejero a prestar serveis i que li’ls recomanaven als gestants han sigut els grans absents del judici per a part de les acusacions particulars, que havien sol·licitat a l’inici de la sessió que se suspenguera per a cridar alguns d’ells al procediment.

No obstant això, el tribunal presidit per la magistrada María José Rodríguez Duplá ha rebutjat aquesta sol·licitud, en línia amb el criteri de la Fiscalia, perquè ja durant la instrucció va haver-hi afectats que van reclamar la imputació dels metges i dels centres hospitalaris on se’ls havia extret el material genètic i va ser rebutjat, tant per l’instructor com en recurs a la Sala, ja que no es van trobar indicis suficients de responsabilitat penal en aquest assumpte.

Comparteix

Icona de pantalla completa