L'Advocacia de l'Estat contradiu la Fiscalia i considera que Junqueras pot anar al Congrés per ser eurodiputat

El trasllat del líder d'ERC s'hauria de fer en les mateixes condicions que el dia de la constitució de la cambra baixa
12 juny 2019 11:26h
L'Advocacia de l'Estat considera que és la Junta Electoral Central qui ha de valorar si Junqueras compleix els requisits. / ACN

MADRID. L'Advocacia de l'Estat dona suport a la petició del líder d'ERC, Oriol Junqueras, de poder eixir de la presó el proper dilluns, 17 de juny, per a jurar o prometre la Constitució al Congrés i així poder recollir l'acta d'eurodiputat davant la Junta Electoral Central (JEC), al contrari del que opina la Fiscalia. L'Advocacia considera que és a aquest últim òrgan a qui correspon valorar el compliment dels requisits establerts pel dret espanyol que pot afectar els candidats electes i singularment els efectes de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim). 

En el seu escrit, l'Advocacia demana que el trasllat a la cambra es faça en les mateixes condicions de custòdia i amb les mateixes limitacions que el dia de la constitució del Congrés i del Senat. A més, demana que s'envie a la Junta Electoral Central la interlocutòria de conclusió del sumari de la causa del procés i la comunicació de la presidenta del Congrés per la qual es va declarar Junqueras automàticament suspès com a diputat espanyol.

En un document de cinc pàgines presentat al Suprem, l'Advocacia recorda que després de jurar o prometre la Constitució cal presentar una declaració escrita sobre la possible incompatibilitat per l'exercici d'eurodiputat, tal com exigeix el reglament de l'eurocambra. Però el document també diu que és la JEC i no el Parlament Europeu qui té "la competència per a valorar el compliment dels requisits establerts pel dret intern" que puguen afectar els candidats electes, sobretot la possible incompatibilitat per raó de la suspensió de càrrec públic pels presos per delicte de rebel·lió que estableix la LECrim. De fet, la legislació de cada estat passa per damunt de l'europea en el cas de poder autoritzar o no la recollida de l'acta.

El document també explica que la immunitat parlamentària dels eurodiputats depén del dret de cada estat. "La possible extensió dels privilegis o immunitats que puga invocar el sol·licitant vindrà determinada per l'extensió que reconega el dret espanyol", diu l'Advocacia, i en concret es remet a la delimitació que ja ha fet la sala segona del Tribunal Suprem en el cas dels presos independentistes que van obtindre l'acta de diputat al Parlament, al Congrés o al Senat, i que van poder obtindre l'acta però van ser immediatament suspesos.

Amb tot, l'Advocacia es mostra favorable al trasllat de Junqueras al Congrés, en les mateixes condicions que el 20 i 21 de maig, però també sol·licita que es remeten a la JEC la interlocutòria de conclusió de sumari feta pel magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena i les interlocutòries de la sala segona sobre la presa de possessió del càrrec de diputats, així com la seua posterior suspensió per part de la Mesa del Congrés.

Aquesta posició de l'Advocacia xoca amb el criteri de la Fiscalia, que s'oposa al permís per recollir l'acta perquè, segons el Ministeri Públic, això suposaria aturar el procediment judicial. Segons l'escrit, això seria una "intromissió tan indeguda com inadmissible en l'exercici de la funció de jutjar". La Fiscalia reconeix que el fet que Junqueras es convertisca en eurodiputat implicaria demanar un suplicatori per a retirar la immunitat reconeguda en el protocol número 7 del Tractat de la Unió Europea, un procediment diferent al del Congrés, "amb la consegüent suspensió i paralització del procediment". A més, remarca que el Parlament Europeu no estaria obligat a suspendre'l de les seues funcions.

El Ministeri Públic subratlla que en aquest cas seria aplicable l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, "que estableix la suspensió automàtica de Junqueras" perquè està sent processat per rebel·lió i en presó preventiva. Ara bé, qui hauria d'aplicar aquest article d'una llei espanyola seria el Parlament Europeu, que no està obligat a complir-lo tenint en compte que és un òrgan d'una institució supranacional. La suspensió, per tant, "no podria ser executada de forma automàtica". Al marge d'això, considera que haver de demanar un suplicatori i que el procés penal poguera ser suspés "no constituiria un exercici raonable i proporcional de les prerrogatives parlamentàries".

next