L'Aemet preveu un estiu calorós, amb temperatures més altes que les habituals

Els experts auguren temperatures normals per a l'època per a la nit de Sant Joan
21 juny 2019 11:04h
L'estiu comença aquest divendres a les 17.54h i s'allargarà fins al 23 se setembre. / EFE

VALÈNCIA. L'estiu al País Valencià, que comença a les 17.54 hores d'aquest divendres i es prolongarà fins al 23 de setembre, té un 50% de probabilitats que les temperatures estiguen per damunt dels valors habituals, raó per la qual s'auguren uns mesos "amb calor".

Així ho ha indicat el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) al País Valencià, Jorge Tamayo, en una compareixença per a fer un balanç de l'any hidrològic i de la primavera climàtica, i fer un avanç de l'estiu i els pronòstics per a la festivitat de Sant Joan. Ha incidit en el fet que la duració de l'estiu serà com l'any passat i ha sostingut que no es pot parlar d'una predicció meteorològica amb precisió sinó de "tendències", que apunten a "un 50% de probabilitat que les temperatures estiguen per damunt del normal, un 30% que estiguen al voltant del normal i, fins i tot, un 20% que estiguen per davall".

"És a dir, el més probable és que estiguem per damunt dels valors normals, amb calor", ha afirmat, però ha afegit que no es pot concretar si hi haurà onades de calor, si s'estarà extraordinàriament per damunt del normal o si hi haurà ponent, perquè "això es veu segons va evolucionant la situació".

Sobre les precipitacions, ha indicat que no hi ha cap senyal de si estaran per damunt, igual o per davall dels valors normals, però ha advertit que, encara que puga ploure molt en un lloc, globalment l'estiu serà en el seu conjunt de poques pluges.

Respecte a les previsions per a les festes de Sant Joan, ha apuntat que, encara que aquest dijous les màximes van estar per davall de la mitjana, la temperatura, especialment a Alacant, tendeix a "recuperar-se als valors normals, tant les màximes com les mínimes". "Ara són suaus però la tendència és moure'ns cap als valors normals per a aquesta època de l'any", ha apuntat i ha afegit que no s'esperen precipitacions.

Tamayo ha assenyalat que la setmana que ve serà "de molta de calor al centre de la Península però que a la Comunitat Valenciana, especialment al litoral, predominaran les brises i les temperatures seran suaus, de 28 graus en la costa", encara que a l'interior arribaran a 32-34 graus.

Ha atribuït aquesta situació al litoral al fet que la temperatura del mar està entre 18 i 20 graus, 1 o 1,5 graus "per davall del normal per a l'època". "El mar està fred i això indica que les brises entren amb més força. El contrast terra-mar és més alt i això fa que la brisa bufe amb més intensitat. A mesura que avance l'estiu, el mar s'anirà calfant i les brises tendiran a disminuir d'intensitat", ha conclòs.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next