L'Agència Metropolitana de Transport només rep 1,6 milions dels 10 promesos als Pressuposts de l'Estat

Compromís al Senat pregunta al govern espanyol per les inversions pendents per al transport valencià
4 juliol 2019 11:07h
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha qualificat de "molt preocupant" que no es complisquen les inversions compromeses a l'ATMV. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha qualificat de "molt preocupant" que "de nou es deixe l'Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV) en la cua de les inversions de l'Estat, sense complir ni tan sols amb els compromisos pressupostaris".

Mulet ha apuntat en un comunicat que la "gran excusa" de l'acord aconseguit entre Ciutadans i l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy "per a abordar els vergonyosos Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) del PP va ser l'acord d'únicament 10 milions d'inversions per al transport metropolità de València".

No obstant això, assenyala que, "com han informat des d'aquesta entitat, ni els 10 de l'Estat ni els 10 de la Generalitat han sigut ingressats, solament uns 1,6 milions, mentre que les necessitats que ve reivindicant l'entitat són de 38 milions a l'any".

El portaveu de Compromís en la cambra alta ha recordat que als PGE del 2018 "no apareixien fons per a l'àrea metropolitana valenciana i, després d'anys de queixes, es van comprometre solament a 10 milions, que ara no han arribat". Mentrestant, critica que "Madrid i Barcelona fa anys que reben més de 100 milions anuals per a finançar el seu transport".

"L'àrea de València fa més de 12 anys que està infrafinançada d'aquest servei, mentre que sí que es fa amb la resta de grans àrees metropolitanes", ha lamentat Mulet, que ha afegit que s'està parlant "d'una àrea de 175 milions de viatges l'any".

"Hem criticat que des del 2010 el govern [espanyol] no inverteix en el desplaçament diari de dos milions de valencians" i que "126 milions d'euros de tots, també dels valencians i valencianes, finançaran el transport de Madrid; 109 el de Barcelona, i 47,5 el de les Canàries; però ni un euro per al nostre", ha recalcat.

El portaveu de Compromís ha reiterat que aquestes aportacions "són necessàries per a fer sostenible el servei; renovar i modernitzar la flota; invertir per a millorar, o ampliar les línies i freqüències". Al seu judici, "davant una situació d'emergència climàtica, el transport públic i amb autobusos sostenibles és vital". Així, ha considerat "l'enèsim menyspreu cap als valencians i valencianes" el fet que es gire "l'esquena" al País Valencià.

next