Els agricultors xifren en entre 100 i 200 milions d'euros les pèrdues al camp generades per la DANA

Els cítrics i les hortalisses són els cultius més afectats per la gota freda
16 setembre 2019 17:04h
Els productors demanen major diligència a la Generalitat per a avaluar danys al camp. / UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. La primera valoració de pèrdues directes en les collites afectades per la DANA a les comarques d'Alacant i València deixa una quantitat pròxima als 200 milions d'euros, segons la primera estimació efectuada per La Unió de Llauradors i Ramaders després de visitar les zones sinistrades. Per part seua, AVA-Asaja redueix aquesta xifra als 100 milions. 

El principal radi d'acció de zones afectades es concentra en unes 30.000 hectàrees de cultiu d'Alacant i València, i, segons Ava, la zona afectada supera les 46.000 hectàrees. El Baix Segura és la comarca més danyada, amb prop de 25.000 hectàrees i unes pèrdues de 167 milions d'euros,; seguida de la Costera i la Vall d'Albaida, amb 2.600 hectàrees afectades i unes pèrdues de 3,3 milions d'euros; el Baix Vinalopó i el Vinalopó Mitjà, amb 1.200 hectàrees i 4,8 milions d'euros de pèrdues; l'Alt Vinalopó, amb quasi 400 hectàrees i 1,2 milions d'euros, i la Marina Alta i Baixa, amb més de 500 hectàrees i prop de 300.000 euros.

El cultiu més danyat és el dels cítrics, amb més de 131 milions d'euros; seguit de les hortalisses, amb més de 20; el raïm de taula, amb prop de 5 milions, i el raïm de vinificació, amb 3,3 milions. Altres cultius afectats seran l'ametler, la magrana, la flor, etc.

Aquesta xifra inicial es veurà augmentada sens dubte en el transcurs de les pròximes setmanes, tant per eixes pèrdues directes en collites com pels greus i quantiosos danys causats en les infraestructures agràries tant de domini públic –com ara els camins o barrancs– com privat –sistemes de reg per degoteig, closos o marges–, després de quedar completament destrossats en nombroses localitats.

També caldrà tindre en compte les pèrdues de jornals, les despeses dels tractaments fungicides en les plantacions per a evitar l'aparició de fongs i les pèrdues d'animals. Tampoc s'han tingut en compte camps de cítrics i caquis; sobretot a les comarques de la Ribera, la Safor, la Vall d'Albaida, la Costera i la Marina Alta, on caldrà comprovar l'evolució dels cultius depenent del temps que transcórrega fins que desaparega l'aigua.

Segons les dades d'AVA-Asaja, els cultius més afectats són els cítrics –principalment llimes situades a les comarques del sud d'Alacant– que acumulen unes pèrdues pròximes als 60 milions d'euros a causa de la inundació dels camps i als problemes d'asfíxia radicular que es produiran en els pròxims dies. La superfície citrícola que aconsegueix uns nivells d'afecció d'almenys el 40% de la collita sobrepassa les 20.000 hectàrees.

Els productors de raïm de taula i de vi també han patit importants perjudicis econòmics a les portes de la verema. En un total de 17.000 hectàrees de vinyes repartides a les demarcacions d'Alacant i València, AVA-Asaja xifra en més de 22 milions d'euros les pèrdues ocasionades per les intenses pluges.

Les hortalisses, en molts casos recentment plantades, han resultat literalment arrasades en unes 6.000 hectàrees, per la qual cosa l'impacte econòmic ascendeix a més de 10 milions de pèrdues. Altres produccions damnificades per la gota freda són la magrana, amb 2.000 hectàrees danyades i 3 milions de pèrdues per als agricultors; el caqui en les zones pròximes als llits i els barrancs de la Ribera Alta, amb 100 hectàrees afectades i prop d'un milió de pèrdues, i l'arròs al parc natural de l'Albufera, especialment les varietats de cicle curt, com ara el Bomba, amb unes 800 hectàrees inundades i 850.000 euros de pèrdues.

Així, AVA sol·licita a Agroseguro que agilitze les tasques de peritatge de les parcel·les i el pagament de les indemnitzacions, "ja que aquest temporal ve a agreujar la delicada situació de molts agricultors i ramaders valencians, que ara pateixen una severa descapitalització per a afrontar les despeses d'una nova temporada". Així mateix, l'organització agrària reclama a les administracions "que mostren una especial sensibilitat cap al sector en forma d'ajudes o mesures fiscals destinades a pal·liar la crítica situació en la qual es troba sumit".

Per part seua, la Unió confia que les diferents administracions estiguen a l'altura de la magnitud del desastre que ha causat aquest fort temporal de pluges i que els llauradors i ramaders valencians afectats puguen veure així compensats en part els danys. Així, l'organització demanda un suport econòmic adequat i agilitat en les ajudes perquè les persones afectades puguen recuperar com més prompte millor la normalitat en les seues parcel·les i la capacitat productiva d'aquestes.

En aquest sentit, l'organització demana major diligència a la Generalitat per a avaluar danys en el camp i proposar mesures, perquè la situació contrasta amb Múrcia, on aquest diumenge el govern autonòmic ja es va reunir amb les organitzacions agràries, cooperatives, representants de les oficines comarcals agràries, Agroseguro i els Col·legis d'Enginyers Agrònoms i d'Enginyers Tècnics Agrícoles de la Regió de Múrcia per a establir un full de ruta comú que permeta avaluar els danys patits en el sector agrícola i ramader. Al País Valencià –destaca la Unió– no tenim encara notícies de la Conselleria d'Agricultura sobre aquest tema.

next