Diari La Veu del País Valencià
Agricultors i ramaders es concentren a València per a reclamar un gran ministre que defense el camp

VALÈNCIA. Centenars d’agricultors i ramaders han protestat aquest dijous davant la Delegació del Govern espanyol a València per a reclamar mesures estatals “urgents per a salvar el camp valencià”. Convocats per La Unió de Llauradors, productors de tot el País Valencià s’han reunit des de les 10 del matí al Parterre, on han oferit un esmorzar popular amb productes de la terra. Des d’allí, han iniciat una marxa que ha acabat al carrer de Colom, davant la Delegació del Govern espanyol.

El secretari general de La Unió, Carles Peris, ha entregat un document al delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, en què es recollien totes les demandes dels productors. Mentrestant, al carrer l’esperaven amb crits de “som la mascletà del camp”, “molta corbata i molt poca vergonya” i “el camp està al carrer de Colom”.

“Necessitem governs valents i administracions valentes que activen les polítiques que donen solucions al camp i al model valencià”, ha insistit Carles Peris, al mateix temps que els manifestants cridaven “pel gran ministre que no tenim i volem tindre”. “Cap administració ha donat solucions, portem 20 anys amb administracions que no creuen en nosaltres. Volem que la diversificació de l’economia passe per l’agricultura”, ha reclamat Peris.

En un any en què la incursió de cítrics sud-africans ha agreujat les protestes dels agricultors, la principal demanda que La Unió ha traslladat a Fulgencio ha sigut la de renegociar tots els tractats internacionals amb incidència en el sector agrari per a establir mesures de reciprocitat real en matèria de fitosanitaris i, fins que això passe, demana la suspensió de les importacions d’eixos països. En aquest sentit també exigeix la implantació del tractament en fred en trànsit a totes les produccions procedents de països tercers amb plagues en quarantena.

Des de La Unió també han reclamat l’establiment, “en moments de crisi”, d’ajudes a mínims per als professionals del camp i una regulació específica contra la venda a pèrdues. Pel que fa a l’etiquetatge, demanen que en tots els productes s’incloga l’origen dels productes. En matèria tributària exigeixen un impost especial per als hidrocarburs, i l’aplicació d’un IVA reduït del 10% al conjunt de béns i serveis utilitzats en la producció agrícola, ramadera i forestal. Així, també volen que es considere agricultors actius les persones que aconseguisquen com a mínim el 25% dels seus ingressos amb activitats agràries.

A més, també volen una limitació dels preus de les assegurances agràries. D’altra banda, consideren necessari incentivar projectes d’investigació i desenvolupar tractaments innovadors per al fem i els purins per a promoure la seua gestió eficaç. Una altra de les principals reivindicacions és la lluita contra Xylella fastidiosa.

Els productors han demanat l’establiment de tarifes que permeten adequar la contractació de l’ús d’energia elèctrica per al regadiu a l’estacionalitat del treball del camp. També volen que es modifique la Llei Reguladora d’Hisendes Locals perquè siga més laxa amb les construccions agrícoles, ramaderes i forestals.

Comparteix

Icona de pantalla completa