Diari La Veu del País Valencià
Agricultura afirma que està complint els terminis d’execució del PDR i que no caldrà tornar fons a Europa

VALÈNCIA. El Programa de Desenvolupament Rural (PDR) és un instrument decisiu per a l’impuls de les polítiques agràries perquè contempla algunes de les línies clau de qualsevol estratègia dirigida a incrementar la competitivitat del sector i que es nodreix de fons europeus, concretament de la Política Agrària Comuna (PAC). Entre les accions s’inclouen mesures com la incorporació de joves a l’activitat agrària, els plans de millora de les explotacions, l’agricultura ecològica, els projectes Leader, la modernització de les indústries agroalimentàries o les ajudes agroambientals.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha assegurat en un comunicat que s’està cenyint adequadament als terminis establits per a executar el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del País Valencià per al període 2014-2020. Aquesta és la principal conclusió de la trobada trilateral celebrada recentment entre responsables de la Comissió Europea, de les autoritats gestores del PDR en les diferents autonomies i del Ministeri d’Agricultura.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha mostrat la seua satisfacció pel compliment dels objectius previstos, a més de destacar el caràcter estratègic dels programes que financen aquests fons. “Aquesta xifra posa en relleu l’impuls a l’execució que s’ha desenvolupat per part d’aquesta Conselleria i que ens permet guanyar en eficàcia i optimitzar-ne la inversió”, ha assenyalat Mollà.

D’acord amb les dades presentades durant l’esmentada reunió, la Generalitat, a finals del passat mes d’octubre, ja havia abonat als seus destinataris –agricultors, ramaders, indústries agroalimentàries, programes de la xarxa natura 2000, gestió forestal, desenvolupament del turisme rural, etc.– el 32% dels fons assignats al País Valencià en el marc del PDR 2014-2020, una quantitat global per a eixos sis anys que ascendeix a 450 milions d’euros.

La xifra destinada als agricultors valencians en aquest programa és de 100 milions d’euros inferior a la del període anterior, tal com ha remarcat aquest dimarts La Unión de Pequeños Agricultores del País Valencià (UPA PV) en una roda de premsa a la seu de la UGT. Aquesta reducció es deu, segons expliquen, al fet que es van haver de tornar gran part dels fons en l’anterior període per partides que no es van executar correctament.

En aquest sentit, des d’UPA PV acusen la Conselleria d’Agricultura de fomentar la desmobilització alhora que els agricultors demanen les ajudes derivades de la PAC. “Les legislacions són cada vegada més difícils, les sol·licituds de fons a Brussel·les pateixen moltes auditories i els funcionaris públics, si no tenen una empenta per altra banda, aniran a la seguretat, i la seguretat és no donar subvencions. Les ajudes no arriben i es fa la lectura tendenciosa que la llei està bé i que les ajudes no arriben perquè no es demanen però no s’expliquen totes les dificultats que es troben els agricultors pel camí”, ha denunciat el tècnic César Navarro, d’Agritec Ingenieros, present també a la roda de premsa, en la qual s’han denunciat les traves i el maltractament que reben els agricultors en la Conselleria quan intenten demanar les ajudes.

No hi haurà penalització

El compliment dels terminis d’execució dels PDR resulta fonamental perquè, en virtut de l’aplicació de la regla comunitària denominada N+3, aquelles autonomies que no executen el pla a temps –com ja va passar en el període anterior– pateixen una penalització de la Comissió Europea que es materialitza en l’obligatorietat de retornar una part dels fons que van rebre per a atendre aquests plans.

No serà aquest el cas del País Valencià, ja que dins del PDR d’enguany li corresponia abonar, almenys, 82 milions d’euros i a data 31 d’octubre la Conselleria ja havia pagat un total de 87 milions. No obstant això, des d’UPA també han lamentat aquest dimarts que la segona convocatòria de les ajudes per a plans de millora per a les explotacions i fer-les més competitives, on també entra una part de compra de terres, encara no ha eixit. Així, temen que si no hi ha una pròrroga, s’hagen de tornat els diners i aquests 450 milions es reduïsquen encara més.

Per part seua, el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez-Mulero, ha comentat sobre aquest tema que s’ha “aprovat amb nota l’examen anual després de complir els objectius previstos. Ha sigut un procés complex perquè a partir de 2015 es va haver d’elaborar totes les ordres de base per a poder articular el sistema d’ajudes, però la maquinària ja està en marxa i funciona raonablement bé”.

Comparteix

Icona de pantalla completa