Agricultura estima que la collita de taronja arribarà als 4 milions de tones

La producció de cítrics serà un 4,2% superior a la que estimava la Conselleria en setembre
16 abril 2019 16:51h
L'estimació sobre parcel·les del primer aforament es va realitzar l'agost del 2018. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha publicat els resultats del segon aforament citrícola valencià, que xifra la collita de la campanya 2018/19 per damunt dels quatre milions de tones, igual que va succeir en la campanya 1997/98 i en la 2006/07.

Les 4.059.382 tones d'aquesta segona estimació suposen un augment del 4,2% respecte al primer aforament publicat el passat mes de setembre (3.894.543 tones). Respecte a la campanya 2017/18, amb una collita de 3.168.382 tones, l'increment és d'un 28,1%. No obstant això, si es compara la producció estimada en el segon aforament de la campanya actual amb el balanç de la campanya citrícola de fa dos anys, la 2016/17, l'augment seria del 2,9%.

Les dades del segon aforament s'obtenen com a resultat de les revisions efectuades entre finals d'octubre i principis de març en una selecció de parcel·les i varietats amb la finalitat de corregir possibles desviacions en les estimacions de la collita en les varietats més tardanes. L'estimació sobre parcel·les del primer aforament es va realitzar l'agost del 2018.

De l'estudi realitzat es desprén que, tant en la producció de taronges com en la de mandarines, es produeix una variació a l'alça, sent més important en mandarines, amb un augment del 7,6%, que en les taronges (2%) o en llimes (0,4%). Això és a causa de, principalment, les variacions en l'estimació de Clemenules i Navelina respecte a l'aforament de setembre del 2018. D'altra banda, s'estima que la collita d'aranja serà un 3,2%, també major que la prevista inicialment.

L'aforament citrícola de la campanya 2018/19, que es va presentar el setembre del 2018, indicava que s'esperava, en general, un augment de collita significatiu, a causa, entre altres factors, del fet que la floració havia sigut abundant i el quallat normal. Es va produir, així mateix, una important aclarida natural dels arbres, que en algunes zones va ser més intens a causa dels vents de ponent i les altes temperatures, la qual cosa va resultar beneficiós donada la gran floració existent.

Encara que el desenvolupament del cultiu va ser normal en la majoria de les comarques productores, els calibres es veien curts des d'un principi en la majoria de varietats, sobretot les de primera temporada i mitja estació, encara que també en les varietats tardanes.

Després del primer aforament, es van produir episodis de pluges torrencials en els mesos d'octubre i novembre del 2018, que van causar considerables danys en la fruita i van afectar els calibres de la majoria de les varietats, per la qual cosa una part important de la collita no ha pogut passar al circuit comercial.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next