Agricultura i les cooperatives agroalimentàries propicien la fusió de 28 entitats des del 2017

El Pla Director del Cooperativisme Agroalimentari Valencià ha repartit ajudes per valor de 3 milions d'euros en dos anys
31 juliol 2019 17:07h
Un dels principals objectius del Pla Director del Cooperativisme Agroalimentari és millorar un dels aspectes que més desfavoreix el camp valencià. / EFE

VALÈNCIA. El Pla Director del Cooperativisme Agroalimentari Valencià –dissenyat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica amb la col·laboració de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana– comença a oferir resultats tangibles després de la seua posada en marxa durant el 2017. Aquests resultats s'han materialitzat en la integració d'un total de 28 cooperatives agroalimentàries en els últims dos anys.

Un dels principals objectius del pla és millorar un dels aspectes que més desfavoreix el camp valencià: la seua atomització, una característica que li resta competitivitat en l'actual context de mercat. Un dels aspectes que cal millorar en l'àmbit del cooperativisme agroalimentari valencià ha sigut, tradicionalment, l'elevat índex d'atomització que presenta, una circumstància que en l'actual context de mercat li resta capacitat competitiva. Així, el que es busca amb aquest pla és racionalitzar els costs, optimitzar els recursos disponibles i augmentar l'eficàcia d'aquestes entitats associatives.

Les ajudes que la Conselleria d'Agricultura ha destinat a aquesta finalitat en les convocatòries corresponents al 2017 i al 2018 ascendeixen a una mica més de 3 milions d'euros. Així mateix, el pla director ha disposat una línia de fons per valor de 170.000 euros per als anys 2018 i 2019 que s'estan emprant per a sufragar accions formatives tant entre el personal tècnic com entre els membres dels consells rectors i els socis.

"Per a nosaltres les cooperatives tenen un paper estratègic fonamental com eix vertebrador del camp valencià. Estan fortament implantades en tot el territori i constitueixen un instrument bàsic de cara a fomentar l'associacionisme", ha explicat el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero.

"En la Generalitat som conscients de la seua importància i dels valors que encarnen i, per això mateix, estem donant suport de manera decidida a tots els esforços que realitzen per a aconseguir la seua plena modernització i afrontar amb garanties els desafiaments del futur", ha assenyalat Rodríguez Mulero.

Pla d'Innovació

El secretari autonòmic d'Agricultura ha aprofitat la reunió mantinguda amb dirigents de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, celebrada a l'Alcúdia, per a abordar, entre altres assumptes, una nova iniciativa, promoguda per la mateixa federació i denominada Pla d'Innovació del Cooperativisme Agrari Valencià, que comptarà amb el ple suport de la Conselleria d'Agricultura.

Aquest nou pla, elaborat per la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, analitza les amenaces i les oportunitats que té al davant el sector en el marc d'un entorn globalitzat. L'adaptació al canvi climàtic, l'agricultura de precisió, la sostenibilitat, la mecanització, la robotització, la digitalització i la gestió tècnica de la cadena de valor són els punts principals que el cooperativisme agrari valencià ha d'afrontar i resoldre en els pròxims anys.

"El fet que hagen sigut les mateixes cooperatives les autores d'un projecte d'aquestes característiques demostra el seu alt grau de professionalitat i, sobretot, el seu compromís amb el futur d'aquest sector. En aquest sentit, des de la Conselleria d'Agricultura estarem al seu costat col·laborant en el desenvolupament de totes les iniciatives que puguen anar sorgint a partir d'aquest pla que servirà de full de ruta per a aconseguir la modernització", ha apuntat Rodríguez Mulero.

next