Els productors lliguen el futur del món rural al camp i demanen mesures perquè viure de la terra siga possible

La Unió de Llauradors va reunir centenars de productors a València per a reclamar "administracions" valentes que defensen el model agrari valencià
15 març 2019 06:00h
Els agricultors i ramaders de La Unió van protestar aquest dijous davant la delegació del govern espanyol. / LA UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. 11.30 hores del matí del dijous 14 de març al carrer de Colom de València, un seguit d'agricultors i ramaders de totes les edats i de totes les comarques valencianes avancen en direcció a la delegació del govern espanyol de València amb una demanda clara: que les administracions siguen "valentes" i desenvolupen polítiques "valentes" per a garantir la supervivència del camp valencià.

Entre els centenars de persones que es van manifestar destacaven elles, les agricultores, que cada vegada més van ocupant el seu lloc al camp i llocs de responsabilitat dins de les associacions agràries. Dones que han treballat el camp "tota la vida", fent les mateixes tasques que els homes, però que han quedat, en moltes ocasions, invisibilitzades. Però elles ho tenen clar. Sense dones i joves, el camp es mor i, sense camp, els pobles es queden deserts.

Així ho van explicar Inmaculada Díaz Ruiz, responsable de la dona en La Unió de Llauradors, i Rebeca Sales Ros, responsable de joves de la mateixa associació, durant la protesta que La Unió va convocar aquest dijous davant la delegació del govern espanyol. Les dues treballen el camp per voluntat pròpia: la primera té tarongers i la segona es dedica als fruits secs, les dos a l'Alt Maestrat.

"Jo soc filla d'agricultors, el meu germà és agricultor, tota la vida he viscut l'agricultura. Vaig estudiar, però vaig veure que jo amb el que seria feliç és amb la terra", explica Rebeca Sales. Va fer cursos d'Agricultura, Administració i Turisme, però, tot i la situació complicada que travessa l'agricultura, ella vol continuar dedicant-se al que li agrada. Inmaculada Díaz, per la seua banda, va heretar terres i va decidir plantar tarongers. Tot i que és conscient de les dificultats per les quals travessen els cítrics, ella recomanaria a qualsevol que estiga pensant a dedicar-se al camp que ho faça "per la qualitat de vida que hi ha als pobles".

El camp és "fonamental" per al món rural

Tant Inmaculada Díaz com Rebeca Sales estan convençudes que el futur de les comarques del nord passa principalment per l'agricultura i la ramaderia. "L'agricultura és fonamental per als pobles perquè vivim d'això o del turisme. És l'únic que tenim", assenyala Sales, que remarca que la Indústria és mínima en les comarques rurals i que, per tant, gran part de l'ocupació que es genera als pobles depén del camp. 

Rebeca Sales i Inmaculada Díaz, en la manifestació de dijous de la Unió de Llauradors. / DIARI LA VEU

Per això van eixir dijous al carrer a reclamar mesures perquè els productors puguen tindre una vida digna. Entre les principals reivindicacions van exigir ajudes directes a tots els sectors que actualment estan travessant per una crisi, així com ajudes a mínims. També demanen que les ajudes de la PAC es destinen a agricultors professionals i que s'aplique l'IVA reduït als béns i serveis necessaris per a treballar el camp.

En un any en què la incursió de cítrics sud-africans ha agreujat les protestes dels agricultors, també han demanat que es renegocien tots els tractats internacionals amb incidència en el sector agrari per a establir mesures de reciprocitat real en matèria de fitosanitaris i, fins que això passe, demanen la suspensió de les importacions d'eixos països. En aquest sentit també exigeixen la implantació del tractament en fred en trànsit a totes les produccions procedents de països tercers amb plagues en quarantena.

"Demanem que des d'Europa es posen les piles. Ni la gent que està a Europa, ni els [eurodiputats] espanyols, ni el PSOE [ara al govern espanyol], ni ningú ens fa cas i donen carta oberta" als productors de tercers països amb eixos tractats; "ens estan afonant. No pensen en nosaltres", va lamentar Inmaculada Díaz. En definitiva, van reivindicar mesures per a facilitar el treball dels agricultors i els ramaders i per a afavorir el relleu generacional.

Les dones guanyen el seu espai

Un dels principals objectius que es va marcar el secretari general de La Unió de Llauradors quan va ser escollit per al càrrec el passat novembre era afavorir la presència de les dones en els òrgans de gestió i decisió de l'associació. Les dones "sempre tenen una visió diferent i pense que poden aportar coses que no hem tingut mai. També, una dinàmica més de modernització i pense que és súper positiu", va explicar Peris en una entrevista a Diari La Veu.

Elles asseguren que, a poc a poc, estan aconseguint més visibilitat i que cada vegada es reconeix més la seua feina. Per a una dona treballar el camp "és complicat, com en tots els llocs, però cada vegada menys. Cal lluitar molt, perquè les dones hem de lluitar tots els dies, però ja ens miren d'una altra manera. Estem guanyant el nostre espai", va assegurar Inmaculada Díaz. Ella és un exemple d'això dins de La Unió, com també ho és Rebeca Sales, que encapçala la sectorial de joves de La Unió.

"Crec que és fonamental que vegen les dones que treballem al camp. Les dones sempre hem estat ahí. Ja és hora que estiguem davant, ens ho mereixem", va insistir Sales, que assegura que les agricultores i ramaderes sempre han fet el mateix treball que els homes i que estan igualment capacitades per a ocupar llocs de responsabilitat.

next