Diari La Veu del País Valencià
Les àguiles pescadores tornen al territori valencià per a aparellar-se amb exemplars de les Balears i Andalusia

VALÈNCIA. La Marjal de Pego-Oliva allotja des d’aquest divendres al matí quatre exemplars d’àguila pescadora. Concretament es tracta de quatre cries, dues nascudes a les Illes Balears i altres dues a Cadis, que seran instal·lades en un espai d’aclimatació situat en terreny de l’Ajuntament de Pego. Durant dos mesos les cries seran alimentades allí, sense que puguen veure els seus cuidadors, fins que comencen a fer les seues primeres pràctiques de vol, moment en el qual se’ls obriran les portes.

A més de recuperar aquesta espècie com a nidificant al País Valencià, l’objectiu principal d’aquest projecte és facilitar la connexió entre l’aïllada població d’àguila pescadora de les Illes Balears i la incipient d’Andalusia per a, d’aquesta manera, possibilitar la consolidació d’aquest ocell a l’Estat.

El projecte va nàixer per iniciativa dels ajuntaments de Pego, Oliva, Dénia i Xàbia que van proposar a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural portar de tornada com a espècie nidificant l’àguila pescadora, ja que les últimes parelles al País Valencià es van refugiar en el litoral de la Marina entre els anys 70 i principis dels 80.

La Conselleria de Medi Ambient va acceptar de manera immediata participar, comptant amb l’assessorament científic i tècnic de la Fundació Migres, entitat que ja ha participat en la reintroducció d’aquesta espècie a Andalusia, on ara mateix s’estan criant exemplars d’àguila pescadora a Cadis i Huelva, amb la col·laboració del Govern Balear i de la Junta d’Andalusia.

Per a facilitar l’adaptació de les àguiles al medi en el qual han sigut depositades, s’han dut a terme una sèrie d’actuacions com la correcció i eliminació de torres i línies elèctriques –en els quals s’ha comptat amb la destacada participació d’Iberdrola–, labors de millora de l’hàbitat mitjançant la creació d’aigües lliures de vegetació palustre i instal·lació de suports elevats per al seu ús com a posadors o plataformes de nidificació.

Fase d’experimentació

Durant el primer any, aquest projecte estarà en fase d’experimentació. En aquest sentit, els exemplars han sigut marcats amb emissors per satèl·lit per a conéixer, en tot moment, els seus moviments, tirades i circumstàncies de risc.

Tota la informació recollida en els pròxims dotze mesos serà analitzada i a partir d’ací sorgiran propostes i recomanacions per a millorar el projecte, que requerirà la introducció de desenes àguiles pescadores, al llarg de diversos anys, fins a aconseguir que tornen a reproduir-se al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa