Així serà la sessió constitutiva de la X legislatura de les Corts

Dijous es constituirà la Mesa d'Edat, que estarà formada previsiblement per Vicent Soler del PSPV, Jesús Salmerón de Ciutadans i Aitana Mas de Compromís
12 maig 2019 13:13h
La intenció del Botànic és que Vox es quede fora de la Mesa de les Corts. / EFE

VALÈNCIA. La sessió constitutiva de les Corts de la X legislatura se celebrarà dijous que ve, 16 de maig, dirigida per la Mesa d'Edat, i en ella es triaran les cinc persones que conformaran l'òrgan de govern de la cambra, que és la Mesa de les Corts.

El Parlament valencià resultant de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril es constituirà al Palau dels Borja a partir de les 10.30 hores del 16 de maig, sota la presidència de la Mesa d'Edat, formada pel diputat electe de major edat com a president i pels dos més joves com a secretaris.

Aquesta Mesa d'Edat estarà formada previsiblement pel socialista Vicent Soler, que té 69 anys, com a president; per Jesús Salmerón, de Ciutadans, de 27 anys, i Aitana Mas, de Compromís, de 28 anys, com a secretaris.

El president de la Mesa d'Edat declararà oberta la sessió, farà un breu discurs de benvinguda i un dels secretaris llegirà el decret de convocatòria electoral, així com la relació de diputats electes.

Després d'aquest tràmit, els 99 diputats prestaran jurament o promesa d'acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. Primer ho faran el president i els secretaris de la Mesa d'Edat i a continuació la resta de membres del Parlament, cridats per ordre alfabètic.

La fórmula tradicional és la següent: "Jo jure/promet que, aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat".

A continuació, es procedirà a elegir per mitjà de paperetes, i en tres votacions consecutives, els integrants de la Mesa de les Corts, formada per la presidència –que necessita majoria absoluta per a ser designat en primera votació–, dues vicepresidències i dues secretaries, que només requereixen majoria.

Les Corts tenen aquesta legislatura, per primera vegada, sis grups parlamentaris, i els llocs de la Mesa són cinc. La intenció dels partits del Botànic –PSPV, Compromís i Podem– és tindre majoria en la Mesa, amb la presidència, una vicepresidència i una secretaria, que PP i Cs ocupen els altres dos llocs i Vox es quede fora.

El fet que estiguen pendents les negociacions globals per a un nou pacte del Botànic podria fer que es triara una Taula de les Corts provisional, com ja va ocórrer a l'inici de la passada legislatura, i que es canviara una vegada tancat l'acord de govern per a aquesta legislatura.

La novetat en aquesta ocasió és que la Mesa haurà de ser necessàriament paritària, gràcies a una llei aprovada la passada legislatura, que evitarà que es torne a triar una Taula formada només per homes, com el 2015.

El nou president de la cambra serà l'onzé que ocupa el càrrec des de 1983, en el qual li han precedit, en aquest ordre, Antonio García Miralles (PSPV), Vicente González Lizondo (UV), Héctor Villalba (UV), Marcela Miró, Julio de España, Milagrosa Martínez, Juan Cotino i Alejandro Font de Mora, del PP, Francesc Colomer (PSPV) i Enric Morera (Compromís).

Concloses les votacions, els integrants de la Mesa ocuparan els seus llocs i el president jurarà o prometrà el seu càrrec, utilitzant la mateixa fórmula emprada pels parlamentaris, però especificant el càrrec per al qual se li acaba de triar.

El nou hemicicle estarà format per sis grups parlamentaris, un més que l'anterior legislatura en incorporar-se Vox. El més nombrós és el grup socialista, amb 27 escons, seguit del PP, amb 19; Ciutadans, amb 18; Compromís, amb 17; Vox, amb 10, i Unides Podem-EU, amb 8.

Al costat dels 99 diputats, dels quals 40 són de la  demarcació de València, 35 de la d'Alacant i 24 de la de Castelló, s'asseurà en el banc blau el govern en funcions, tots els membres dels quals –a excepció d'Elena Cebrián i Manuel Alcaraz– han sigut elegits diputats.

next