L'Ajuntament d'Alacant impulsa la rehabilitació de cinc refugis antiaeris de la Guerra Civil

La iniciativa compta amb un pressupost de més de 335.000 euros i pretén convertir aquestes fortificacions en espais visitables
6 octubre 2019 17:40h
Els cinc baluards es troben localitzats a l'avinguda del general Marvá, al Mercat Central, al carrer del Pare Mariana, a la Fàbrica de Tabacs, al carrer de Marqués de Molins i a la plaça del Músic Óscar Tordera Iniesta. / AJUNTAMENT D'ALACANT

ALACANT (EP). L'Ajuntament d'Alacant ha impulsat el projecte d'obertura i rehabilitació de cinc refugis antiaeris de la Guerra Civil, localitzats en territori de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) entre els dos castells d'Alacant. La iniciativa compta amb un pressupost de 335.759,50 euros i un termini d'execució de sis mesos.

Els cinc baluards es troben localitzats a l'avinguda del general Marvá, al Mercat Central, al carrer del Pare Mariana, a la Fàbrica de Tabacs, al carrer de Marqués de Molins i a la plaça del Músic Óscar Tordera Iniesta (antiga plaça dels Germans Pasqual), ha detallat el consistori en un comunicat.

L'edil de Coordinació de Projectes, Antonio Peral, ha explicat que la zona EDUSI "conté un patrimoni industrial, religiós i militar important per la seua antiguitat, significació històrica i desenvolupament urbà de la ciutat, característiques arquitectòniques i potencialitat turística, social i cultural per a l'ús i gaudi dels ciutadans i visitants".

Així, ha ressaltat "l'oportunitat de traure a la llum, rehabilitar i visitar diversos refugis de la Guerra Civil que poden ser un actiu turístic que faça més atractiva la zona".

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Antonio Joaquín Manresa, ha explicat que els refugis formen part del paisatge cultural de la ciutat. "A més, gràcies a l'EDUSI n'hem recuperat alguns, que serveixen, a més, per a revitalitzar la vida en els barris i són un espai cultural per a tindre en compte", ha afegit.

Dins de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat EDUSI Las Cigarreras es troba l'objectiu temàtic 6, orientat a "promoure la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural i natural de les àrees urbanes, en particular les d'interés turístic".

L'objectiu general de la línia d'actuació 6, inclosa en el pla d'implementació, és la "recuperació d'antics espais industrials, religiosos i militars", i conté una Operació concreta denominada Dinamització Cultural de la Memòria Històrica.

A més de la rehabilitació i la posada en valor dels refugis antiaeris de la zona d'afecció del projecte, entre les diferents accions proposades d'intervenció es troben la rehabilitació i adequació d'espais interiors i exteriors del castell de Sant Ferran per a la seua posada en valor, així com actuacions a la fàbrica de tabacs.

next