Alcanar demana "transparència" al govern espanyol i una comissió d'investigació dels atemptats del 17-A

Aquest divendres es compleix el segon aniversari de l'explosió al xalet ocupat per la cèl·lula terrorista
16 agost 2019 16:41h
El consistori ha demanat la màxima transparència i una investigació en profunditat dels atemptats a la Rambla de Barcelona i a Cambrils de l'agost del 2017, i de l'explosió prèvia que va tindre lloc al xalet d'Alcanar Platja. / ANNA FERRÀS

ALCANAR. L'Ajuntament d'Alcanar exigeix transparència al govern espanyol i la creació d'una comissió d'investigació dels atemptats del 17-A. El govern municipal ho ha tornat a demanar mitjançant un comunicat aquest divendres, just el dia que fa dos anys de l'explosió del xalet ocupat per la cèl·lula terrorista a la urbanització Montecarlo d'Alcanar Platja. 

L'Ajuntament s'ha mostrat preocupat per les informacions publicades pel diari Público, segons les quals el CNI havia fet un seguiment i escoltava les converses dels terroristes fins cinc dies abans de l'atac i que el cervell de la trama, l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, era confident dels serveis secrets espanyols.

El consistori ha demanat la màxima transparència i una investigació en profunditat dels atemptats a la Rambla de Barcelona i a Cambrils de l'agost del 2017, i de l'explosió prèvia que va tindre lloc al xalet d'Alcanar Platja. "Reclamem al govern de l'Estat que faciliti la informació sobre aquests atemptats i que aclareixi si són certes les informacions del diari Público", recull el comunicat.

Alhora, l'Ajuntament d'Alcanar considera "el silenci" del govern espanyol "una manca de respecte vers la ciutadania i, especialment, vers les víctimes". Per això, ha reclamat la creació d'una comissió d'investigació que permeta "aclarir els fets i depurar responsabilitats, si s'escau, per tal que els ciutadans i ciutadanes d'Alcanar puguin tenir tota la informació sobre allò que va succeir aquell fatídic mes d'agost".

A més, la corporació ha recordat que, a hores d'ara, nou persones que van viure l'explosió d'Alcanar Platja han sigut reconegudes com a víctimes per la Direcció General de Suport a Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l'Interior. No obstant això, ha afegit l'Ajuntament, el Ministeri Fiscal ha desvinculat l'explosió d'Alcanar dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost del 2017. "No sabem en quina situació deixa les 29 persones incloses dintre de la interlocutòria de processament del jutge de l'Audiència Nacional el fet que el Ministeri Fiscal no considere les explosions d'Alcanar com a atacs terroristes", han alertat des del govern local.

D'altra banda, l'Ajuntament ha expressat que al municipi encara tenen el cor "compungit" pels atemptats de Barcelona i Cambrils, "que es van preparar en les terres tranquil·les del nostre poble". La corporació també ha tingut un record per a les víctimes, i per a la solidaritat, la implicació i l'esforç que van mostrar els veïns per a gestionar la situació de la millor manera possible.

next