L'Ajuntament estudiarà les observacions del Consell Valencià de Cultura al nou Pla del Cabanyal

El regidor d'Urbanisme ha descartat que "siga un informe crític en absolut"
27 març 2019 20:00h
Sarrià ha insistit que l'equip redactor del projecte i els tècnics estudiaran les observacions del CVC. 

VALÈNCIA. L'Ajuntament de València estudiarà les observacions del Consell Valencià de Cultura (CVC) a l'ordenació urbana del nou Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC), sobretot en matèria de patrimoni, i incorporarà les que es consideren necessàries en el període d'al·legacions.

Així ho ha avançat el regidor d'Urbanisme del consistori, Vicent Sarrià, a preguntes dels periodistes sobre l''Informe sobre el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar' sol·licitat per l'Ajuntament, en el qual el CVC realitza una sèrie de reflexions per a "aportar major coherència en l'ordenació urbana" de posteriors propostes. L'informe sobre el PEC se centra en qüestions patrimonials, l'ordenació urbana i la solució d'enllaç amb la ciutat.

Sobre aquest tema, Sarrià ha remarcat que l'òrgan consultiu ha incidit en "algun aspecte que considera millorable" i no en el conjunt del nou Pla del Cabanyal, per la qual cosa ha descartat que "siga un informe crític en absolut". El govern local estudiarà les consideracions del CVC "sobretot els aspectes més patrimonials, precisament en la línia del que pot ser d'interés del Consell Valencià de Cultura", i en el període d'al·legacions reincorporarà les que s'estimen oportunes.

Respecte al futur hotel de quinze plantes projectat al carrer d'Eugenia Viñes –l'ens apunta que la immediatesa podria "restar preeminència visual que s'ha de suposar a una fita urbana– i la possibilitat de donar-li més altura, l'edil ha insistit que l'equip redactor del projecte i els tècnics estudiaran les observacions i contestaran de forma individualitzada en el procés d'al·legacions.

Preguntat per si es podrien presentar en el ple municipal d'abril –l'últim abans de les eleccions del 26 de maig–, s'ha mostrat partidari, sempre que haja culminat per a llavors el termini per a al·legar. "La voluntat és portar-ho al ple, però cal combinar-lo amb l'informe del Consell Valencià de Cultura. És ràpid, no podem saber quantes (al·legacions) són", ha remarcat.

I davant la possibilitat d'un ple extraordinari al maig abans dels comicis, el titular d'Urbanisme ha recordat que no n'hi haurà un ordinari i que "és possible" convocar-ne un addicional, si bé no li correspon a ell valorar-ho i és una decisió del govern municipal.

Blocs Portuaris

Sobre la petició del veïnat que es revisen les altures en l'edificació annexa al Bloc de Portuaris –el CVC opta en el seu informe per la demolició i substitució per un conjunt de dues illes–, Sarrià ha assenyalat que es tracta d'una petició "normal" i ha reiterat la voluntat de dur a terme actuacions d'emergència o manteniment en el cas dels habitatges que seguisquen habitats.

L'Ajuntament tindrà en compte que "les persones que visquen en el bloc estiguen en unes condicions de seguretat i salubritat mínimes", una vegada s'aprove l'Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) corresponent –el que permetrà l'edificació del nou edifici substitutori del bloc– i s'arbitre el reallotjament definitiu del veïnat que el sol·liciten. Per a això, "està previst a l'any vinent anar escometent aquelles actuacions que garantisquen la seguretat".

Ara bé, el regidor ha remarcat la necessitat de tindre en compte que "en un edifici fora d'ordenació no es poden fer actuacions estructurals perquè no tindria molt de sentit". Ha posat com a exemple el cas que "seria impossible instal·lar un ascensor en les condicions que marca la llei, perquè s'hauria de fer una obra descomunal i aquest tipus d'obres queden fora de les condicions de manteniment".

El finançament

Pel que fa al finançament de l'ARRU, si serà compartida amb el veïnat o exclusivament entre l'Ajuntament i la Generalitat, Sarrià ha assenyalat que s'estudiarà en el seu moment. Ha destacat "l'esforç molt important de minimitzar el cost dels nous habitatges per als veïns que opten per la fórmula del reallotjament definitiu, entenc que a un preu molt raonable".

"L'objectiu final és que l'edifici siga derruït i que en l'instrument d'ordenació urbana que s'arbitre es definisquen els costos transitoris, ara és molt difícil" establir-los, ha resolt el responsable d'Urbanisme.

El Pla Especial de Protecció del Cabanyal-Canyameral és el nou planejament urbanístic previst per a aquest barri de València pel govern de la Nau –que integren Compromís, PSPV i València en Comú– després de descartar-se l'anterior projecte de prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar del govern popular. El ple de l'Ajuntament va acordar el passat 31 de gener sol·licitar informe a diverses entitats, entre elles al CVC.

next