L'Ajuntament de València acorda amortitzar 38 milions d'euros de deute

El consistori aconsegueix una reducció neta del deute de 5 milions d'euros
25 març 2019 17:00h
S'han aprovat dues operacions de crèdit per valor de 33 milions d'euros. / DEMIAN

VALÈNCIA. L'Ajuntament de València ha aprovat la segona modificació de crèdit del pressupost del 2019, que permet l'amortització de 38 milions d'euros de deute finançat amb part del romanent de Tresoreria de la liquidació dels comptes municipals de l'exercici passat. A més, s'han aprovat dues operacions de crèdit per valor de 33 milions d'euros: 18 d'aquests, d'una banda, ja estaven previstos en el pressupost d'enguany, i 15, d'altra banda, de forma complementària, que es destinaran al finançament de projectes del 2018, fonamentalment cofinançats.

Així ho ha explicat aquest dilluns el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, després de la Comissió d'Hisenda, qui ha indicat que en el ple ordinari d'aquest dijous es ratificaran els acords adoptats divendres passat en la Junta de Govern Local i en la comissió.

Vilar ha explicat que la Llei d'estabilitat pressupostària obliga a destinar els romanents i superàvits de la liquidació del pressupost a la liquidació de deute, llevat que es produïsca una excepcionalitat en la Llei d'acompanyament dels PGE o mitjançant un reial decret específic.

Sobre aquest tema, Vilar ha destacat que la diferència de 5 milions d'euros entre el deute amortitzat i els nous crèdits que se sol·licitaran suposa una reducció neta del deute. D'aquesta manera, ha precisat que al final d'aquest mandat el deute municipal ascendirà a 430,5 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció de 16,15 milions respecte als 446,65 amb els quals es va liquidar el 2018. Part d'aquesta reducció són els 5 milions d'amortització que s'aprovaran el pròxim ple.

"No ens conformem. Baixarem encara més el deute respecte a la que vam liquidar el 2018", ha dit el responsable municipal, que ha avançat que es preveu que per al final del 2019 que el deute de l'Ajuntament baixe als 390 milions d'euros enfront de la previsió inicial de 409 milions.

Pressupost consolidat

D'altra banda, l'edil d'Hisenda ha comentat que en la Comissió d'Hisenda s'ha donat compte de la liquidació del pressupost consolidat del 2018, en el qual a més del consistori s'inclouen els organismes autònoms dependents d'aquest.

"Una vegada liquidat, hi ha un romanent líquid de tresoreria d'uns 62 milions d'euros, igual que el 2017, i un superàvit pressupostari consolidat de 125 milions d'euros", ha exposat Vilar, que ha assegurat que "es compleixen totes les regles del pla d'estabilitat: sostenibilitat, pagament a proveïdors i disminució de deute".

El regidor s'ha mostrat "content per aquesta liquidació final" i ha insistit que "la reducció del deute i l'amortització de deute financer ha anat segons el que es preveu i, fins i tot, avançant-nos".

next