L'Ajuntament de València aprova uns pressuposts "històrics" per al 2020

El PP, Ciutadans i Vox han votat en contra dels comptes municipals per a l'any vinent en considerar que les inversions que promet el consistori després "no es compleixen"
14 novembre 2019 06:00h
L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha subratllat que aquests pressuposts "històrics" creixen un 5,8% respecte a l'any passat i preveuen una reducció del deute fins als 328 milions d'euros per a finals del 2020. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Aquest dijous l'Ajuntament de València ha donat el primer pas en l'aprovació dels pressuposts municipals per al 2020. Els pressuposts "més alts de la història", segons ja va anunciar l'alcalde de València i el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, en el seu moment. Uns comptes municipals de 898,4 milions d'euros que han comptat amb els vots favorables de l'equip de govern –Compromís i el PSPV– i amb els vots en contra de l'oposició –el PP, Ciutadans i Vox–.

La sessió plenària, que normalment es planifica els últims dies de mes, s'ha avançat amb la finalitat que aquesta aprovació provisional puga complir els terminis d'exposició pública abans que acabe el 2019 i s'aproven definitivament els comptes en l'última sessió de l'any.

L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha subratllat que aquests pressuposts "històrics" creixen un 5,8% respecte a l'any passat i preveuen una reducció del deute fins als 328 milions d'euros per a finals del 2020. Aquests comptes municipals també inclouen la pujada d'imposts que va derivar de la modificació de les ordenances fiscals. Encara així, Ribó ha assenyalat que València és, de les grans ciutats espanyoles, la que gaudeix de la menor pressió fiscal.

Segons ha afegit l'alcalde, les aportacions dels pressuposts de l'any vinent vindran determinades per la reducció del deute, la millora de la gestió de l'àrea d'Hisenda, la "progressivitat tributària" i l'increment dels pressuposts de la Generalitat. Ribó també ha destacat que els pressuposts han augmentat les despeses en neteja, jardineria, benestar social, mobilitat i millora de la xarxa del clavegueram.

L'oposició ha votat en bloc en contra d'aquests pressuposts. La portaveu del grup popular a l'Ajuntament de València, Maria José Catalá, ha definit els pressuposts com una "estafa" perquè, tot i la seua aprovació, "després no s'executen". La regidora popular també ha descartat que siguen els "més socials", alhora que denunciat que s'apugen els imposts i no s'"incentive el consum" tractant de baixar-los".

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha contestat aquestes crítiques de la regidora popular acusant l'oposició de ser "víctima de la contradicció". Vilar ha assenyalat "la bipolaritat" del PP, que quan estava al govern considerava raonable la pujada de l'IBI en un 10% i ara qualifica de "fiscalitat confiscatòria"l'increment d'aquest tribut en un 3%.

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans al consistori, Fernando Giner, s'ha atrinxerat en l'argumentari més repetit al seu partit: les subvencions al que qualifiquen com a "entitats catalanistes", com ara Escola Valenciana. Més enllà d'aquest argument repetit, Giner també ha criticat que es prometen inversions "marmota" que l'Ajuntament després "no compleix".

El regidor de Vox, Vicente Montáñez, com ja és habitual en les seues últimes intervencions al ple municipal, ha volgut protagonitzar l'anècdota de la sessió. Montáñez s'ha fet servir d'una màscara del pintor Dalí en una clara referència a la sèrie de La casa de papel per a denunciar l'assalt a la butxaca dels valencians" en els pressuposts municipals.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next