L'Ajuntament de València instal·la refugis per a recuperar una rata penada autòctona en risc d'extinció

El programa engegat pel consistori té com a objectiu conservar i protegir la fauna urbana
7 agost 2019 17:36h
Els tècnics de l'Ajuntament ja han vist exemplars d'aquesta rata penada al Parc de Capçalera. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El regidor de Transició Energètica i Emergència Climàtica de València, Alejandro Ramón, ha anunciat que l'Ajuntament està instal·lant una sèrie de refugis al terme municipal per a recuperar una espècie autòctona de rata penada en perill anomenada Myotis capaccinii.

Es tracta d'un programa que duu a terme l'Ajuntament de València en el qual es dissenyen i desenvolupen plans de conservació per a la protecció i conservació de la fauna urbana, i on també estan introduint esquirols al jardí del riu Túria, segons ha anunciat l'Ajuntament en un comunicat.

Segons ha explicat Ramón, els tècnics de la Regidoria de Transició Energètica i Emergència Climàtica ja han vist exemplars d'aquesta rata penada al Parc de Capçalera i, a més, l'Ajuntament està instal·lant refugis per a aquests quiròpters en l'horta, especialment en la zona de Pinedo.

Aquest animal és l'única espècie de rata penada catalogada en perill d'extinció al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades, la qual cosa implica que té el mateix grau d'amenaça que espècies tan emblemàtiques com el linx ibèric o l'os bru, ha indicat. La zona del litoral mediterrani i Andalusia alberguen les millors poblacions en l'àmbit estatal d'aquesta espècie.

Aquest programa també preveu xarrades a joves en les quals l'Ajuntament dona a conéixer els beneficis de les rates penades en el control biològic de plagues urbanes i agrícoles, i les amenaces que pateixen. 

Després, en la part pràctica, els assistents construeixen refugis per a aquests mamífers alats, que, posteriorment, són instal·lats per tota la ciutat, especialment al voltant dels parcs i jardins que es consideren més oportuns, encara que també en instal·lacions o edificis adequats.

Per a comprovar si els refugis instal·lats són ocupats per les rates penades, es realitza un seguiment dels mateixos tant a l'estiu com a l'hivern. "Es visiten i s'observen els seus interiors amb ajuda de llanterna i càmera endoscòpica, amb l'objectiu d'esbrinar l'espècie que ocupa cada caixa i el nombre d'exemplars presents d'aquest animal tan representatiu de València", ha conclòs Ramón.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next