L'Ajuntament de València recupera l'Escorxador del Cabanyal com un símbol de la regeneració del barri 

L'edifici es convertirà en un Centre d'Interpretació de la Memòria Històrica
23 desembre 2019 12:22h
L'actuació ha suposat una inversió municipal de quasi 500.000 euros. / AJUNTAMENT VALÈNCIA

VALÈNCIA. El barri del Cabanyal recuperarà pròximament l'edifici de l'Escorxador per a convertir-lo en un Centre d'Interpretació de la Memòria Històrica. Aquest divendres, l'alcalde de València Joan Ribó ha visitat les obres de rehabilitació de l'immoble acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello. L'alcalde ha qualificat aquesta actuació com un "símbol de la regeneració del Cabanyal" i de la "modernització i recuperació del barri alhora que es mantenen les seues arrels i la trama urbanística". 

L'actuació ha suposat una inversió municipal de quasi 500.000 euros. L'edifici està situat al carrer de Sant Pere i s'alça sobre dues parcel·les situades en els números 35 i 37. La 37 és propietat de l'Ajuntament i la 35 és propietat de Pla Cabanyal, que va autoritzar l'ocupació del sòl per part de l'Ajuntament mentre es tramitava la permuta. 

Aquesta va ser una de les primeres accions que el Govern de la Nau va projectar per al Cabanyal. Precisament, l'antic escorxador del barri, un edifici de marcat valor històric i cultural, hauria sigut un dels que s'haurien enderrocat en cas que s'haguera aplicat el derogat Pla Especial de Reforma i Protecció Interior (PEPRI), que preveia la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins a la mar. 

L'edifici va ser construït l'any 1910 i, a més del seu valor patrimonial històric, ha sigut la seu de l'entitat cívica Salvem el Cabanyal. La nova dotació pública, a la qual també es podrà accedir pel carrer Lluís Despuig, comptarà amb 356 metres quadrats construïts, distribuïts en dos plantes. La primera albergarà, entre altres servicis, un espai multiusos i un altre per a exposicions. En la segona planta es trobarà una sala de consultes.

Ribó ha destacat també que hi ha nombroses persones investigadores d'àrees com arquitectura, urbanisme o sociologia de diferents llocs que s'han interessat i continuen interessant-se pel Cabanyal. Quant a l'actuació de rehabilitació, s'ha aconseguit conservar bona part de la teulada i la zona superior de l'immoble, així com alguns taulells. 

A més, l'actuació ha cuidat de mantindre les particularitats de les construccions del Cabanyal, com ara la ventilació creuada i l'accés des del carrer. Segons l'alcalde, Joan Ribó, "hem aconseguit una edificació que recorde el passat i que estiga d'acord amb les necessitats i demandes actuals". Els continguts del nou arxiu que es disposaran en l'edifici de l'antic Escorxador inclouran aspectes de l'evolució històrica dels barris del Cabanyal-Canyamelar i del seu patrimoni.

Així mateix, en l'edifici s'inclourà informació sobre les festes i celebracions (com ara la Setmana Santa Marinera o Sant Joan), sobre els seus diferents espais culturals (Museu de l'Arròs, Casa-Museu de Blasco Ibáñez, Teatre El Musical, Teatre l'Estrella…), sobre les seues platges, sobre visites guiades o sobre les iniciatives de desenvolupament actual i futur, com ara la Marina de València.

next