Alacant i Múrcia busquen aliances per a garantir la continuïtat del transvasament Tajo-Segura

La Diputació proposa ampliar la Mesa de l'Aigua d'Alacant i ha oferit a Múrcia que s'incorpore a aquest òrgan
12 agost 2019 14:08h
El president de Múrcia i el de la Diputació d'Alacant asseguren que no permetran que es retalle "ni un sol litre del transvasament i busquen aliances". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El cap de l'executiu murcià, Fernando López Miras, i el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, han deixat clar aquest dilluns que no permetran que "es retalle ni un sol litre d'aigua del transvasament Tajo-Segura" davant el clima de "desassossec" per les últimes mesures de la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, que els municipis riberencs entren en la Comissió d'Explotació del Transvasament. López Miras ha subratllat que faran "el que faça falta des de la legalitat" i ha recordat la "igualtat" que tenen els espanyols en aquest sentit.

Per això, han avançat tots dos mandataris, buscaran aliances a Andalusia, Almeria i el País Valencià "per a frenar una deriva quant a la política hídrica nacional" i presentar al·legacions administratives, fins i tot no es descarta la via judicial en el que sembla ser la "batalla final", han comentat.

Per part seua, Mazón ha afirmat que "no cedirem ni un mil·límetre davant el que ens ve i cada gota d'aigua que ens vulguen llevar els intentarem compensar amb gotes de suor, de sang", en termes literaris, ha puntualitzat. I és que, ha recordat, "fa 15 anys ja es va desnaturalitzar la Comissió d'Explotació, donant entrada a representants polítics i va ser un desastre i es va tornar a una comissió de perfil tècnic i ara torna a escometre's un error de ser certes les paraules de la ministra als pobles riberencs". "Fem el que fem en aquest assumpte eixirà malament", ha assenyalat.

Segons Mazón, "si no es produeix eixa rectificació no tindrem més remei que sol·licitar que Múrcia i Alacant tinguen la mateixa presència en eixa Comissió i entre tots tornarem a desnaturalitzar-la i si només s'incorporen els pobles riberencs, no tindrà volta arrere i les mesures aniran més enllà que abocar gotes de suor per part nostra".

López Miras ha recordat que Pedro Sánchez va dir que el transvasament es tancaria i ha denunciat que "no creuen" en aquesta infraestructura, al que Mazón ha destacat que la intenció, al seu judici, és "clara; s'està buscant la mort del Tajo-Segura". Assumptes que abordaran en la reunió que el conseller d'Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient, Antonio Luengo, amb la ministra el pròxim 5 de setembre i a la qual Alacant sol·licitarà acudir.

En matèria hídrica, Mazón ha anunciat la intenció d'ampliar la Mesa Provincial de l'Aigua d'Alacant i ha oferit a Múrcia que s'incorpore a aquest òrgan i també al conjunt dels sectors productius de les nostres terres, ja que "volem socialitzar el problema de l'aigua, que afecta a tots, al PIB en totes les seues extensions, com a ocupació, riquesa, famílies".

També s'ha alegrat de l'anunci de Compromís d'anar als tribunals si es confirma la notícia de la incorporació dels municipis riberencs i ha fet una crida a la unificació d'esforços als partits que governen al País Valencià: PSPV, Compromís i Unides Podem.

Una trobada en el qual, a més del tema de l'aigua, han abordat el finançament autonòmic i les infraestructures; assumptes en el qual tant Múrcia com Alacant "juguen un paper important a Espanya, sent necessària la igualtat de tracte respecte a la resta d'espanyols", ha comentat el president murcià.

En matèria d'infraestructures, López Miras ha reclamat la urgent posada en marxa del tercer carril de l'A-7, que uneix Crevillent i Alhama i en finançament autonòmic ha criticat que tant la Diputació d'Alacant com Múrcia "estiguen maltractades" i ha reclamat que s'inicie la reforma del sistema. Mazón, per part seua, ha qualificat de "vergonyosa" la línia d'unió, tant per autovia com per via fèrria, de la línia de rodalia Alacant-Múrcia.

next