Alacant prepara una nova regulació per als patinets: assegurança, casc i prohibició de circular per les voreres

El regidor de Seguretat, José Ramón González, espera que la nova reglamentació es puga posar en marxa al setembre
16 agost 2019 17:08h
La normativa seria molt semblant al que s'està aprovant en altres ajuntaments. / IMATGE D'ARXIU EFE

ALACANT. L'ajuntament d'Alacant està preparant una nova reglamentació per a regular l'ús dels patinets en la via pública. Aquesta normativa, que podria estar preparada per al setembre vinent, inclourà l'obligatorietat d'una assegurança de responsabilitat civil, l'ús de casc, la prohibició de circular per les voreres i la utilització dels carrils bici.

En un comunicat, el regidor de Seguretat, José Ramón González, ha informat que en aquests moments es resolen les al·legacions per a poder avançar en el document, que espera posar en marxa al llarg del mes de setembre. Serà en aquest moment quan es determinaran les velocitats màximes de circulació per a cadascun dels itineraris. Segons l'edil municipal, la normativa seria molt semblant a la que s'està produint en altres ajuntaments, com és el cas de València. 

José Ramón García ha aclarit que fins que arribe la regulació d'àmbit estatal, els patinets elèctrics podran discórrer per on està senyalitzat per a les bicicletes: carril bici, calçada bici i vorera bici, "encara que amb certes limitacions que s'hauran d'estudiar", ha dit. De moment, el regidor ha descartat que aquest reglament servisca també per a les bicicletes elèctriques, encara que no rebutja que en un futur la norma afecte tots dos vehicles.

"S'estan produint situacions tant per part dels usuaris de vehicles de mobilitat personal com per part dels vianants i de la resta de conductors, que volen tindre un aclariment", ha assenyalat el regidor, qui ha admés que pensava que la Direcció General de Trànsit trauria una normativa, encara que "de moment no s'ha produït".

Davant aquesta situació, "seguirem amb el nostre reglament, encara que hàgem de sotmetre'l o adaptar-lo a la normativa que servisca en el seu moment la DGT".
De la mateixa manera, ha anunciat que s'han obert converses amb algunes companyies per a incorporar dos punts de recàrrega ràpida d'uns 15 a 20 minuts, un en la zona de la Universitat i polígon industrial de Rabasa i un altre en la zona del Camp de golf a la platja Sant Joan. 

València marca precedent

Aquesta normativa reguladora que es plantejava per a la circulació dels patinets a Alacant ja va aterrar fa uns mesos a València amb la nova ordenança de mobilitat. La normativa regula la circulació integral de la ciutat i va entrar en vigor el passat 8 de juny, tot i que les multes no començaran a imposar-se fins setembre. En el cas dels patinets elèctrics, n'estableix dos tipus: els A i els B. Els del primer grup són de menor mida, arriben a menor velocitat i no tenen cap obligació de portar casc o timbre, tot i que és recomanable. D'altra banda, els del grup B sí que han de comptar amb timbre i els usuaris, amb casc.

En els dos grups, els patinets estan obligats a circular pels carrils bici. En el cas d'aquells que estan situats a la calçada, no podran superar els 20 km/h. En el cas dels que hi ha a la vorera, hauran de fer-ho a un màxim de 15 km/h. Això sí, els patinets de tipus B tenen prohibit circular pels carrers de vianants. En el cas de l'assegurança de responsabilitat civil que  preveu la normativa d'Alacant, en la de València tan sols s'afegeix que seria "recomanable" que els usuaris en disposaren d'una.

El conflicte de la ciutat de València amb els patinets en els últims mesos està motivat principalment per l'arribada d'empreses de lloguer de vehicles de mobilitat personal. L'Ajuntament planejava imposar una taxa per vehicle que finalment no va aconseguir traure endavant i, ara per ara, s'espera un informe conjunt de les regidories d'Hisenda, Domini Públic i Mobilitat.

next