Alacant regularà amb una ordenança les platges i els parcs per a gossos

La norma també prohibeix la instal·lació de circs amb animals i les atraccions firals amb animals lligats a tota mena de carrusels o similars
13 octubre 2019 13:56h
A les platges, s'impedirà als gossos causar danys a les plantes o a altres animals; s'evitarà que el gos moleste altres banyistes o usuaris, i les deposicions dels animals s'hauran de recollir de manera immediata. Imatge d'arxiu. / QUIQUE GARCIA, EFE

ALACANT (EFE). El projecte de l'Ajuntament d'Alacant per a arribar a una Ordenança Municipal sobre tinença, benestar i protecció dels animals regula per primera vegada les platges i els parcs canins.

Segons fonts municipals, el nou articulat, que ja ha passat per la Junta de Govern municipal –que va donar el vistiplau a algunes modificacions puntuals–, serà traslladat als grups polítics que conformen la corporació perquè l'analitzen i facen les aportacions que estimen apropiades a través d'esmenes. Les previsions de la Regidoria de Sanitat, departament que impulsa la nova norma, és que el Ple de l'Ajuntament es pronuncie sobre l'Ordenança en la seua sessió de finals de novembre.

El projecte d'ordenança consta de quinze capítols, un total de 112 articles i algunes disposicions addicionals. Aquest projecte, després de passar pel ple municipal, haurà de superar també un període d'exposició pública de 30 dies, termini en què els ciutadans podran al·legar o presentar canvis.

Prohibició de circs i d'atraccions amb animals lligats

En el capítol de 'Protecció dels animals', als articles que fan referència a causar-los la mort o practicar-los mutilacions, s'afegeix que queda prohibit "el seu maltractament físic, psíquic i passiu". També es prohibeix la instal·lació de circs amb animals i les atraccions firals amb animals lligats a tota mena de carrusels o similars.

Quins animals poden accedir a les platges?

Sobre els animals a les platges, l'article 29 puntualitza que "excepte en aquelles expressament autoritzades per a gossos, queda prohibit l'accés de tota mena d'animals a l'arena de les platges durant tot l'any".

"Excepcionalment –prossegueix– els gossos podran accedir en el període comprés entre l'1 de novembre i l'1 de març, sempre respectant les mesures de seguretat i sanitàries, és a dir, aniran subjectes, amb morrió si fora necessari, i es recolliran els excrements que produïsquen".

La persona que porte un animal està obligada a recollir i retirar els excrements i haurà de netejar els orins que afecten el mobiliari urbà, edificacions, voreres o qualsevol altre element "tirant sobre ells aigua neta". Per això, els propietaris "estaran obligats a portar una botella, amb capacitat suficient, plena d'aigua per al seu menester".

A les platges, s'impedirà als gossos causar danys a les plantes o a altres animals; s'evitarà que el gos moleste altres banyistes o usuaris, i les deposicions dels animals s'hauran de recollir de manera immediata.

Es limita el nombre de gossos per adult a dos; els cans estaran controlats pels seus amos en tot moment; els animals no cavaran o faran clots, i els perillosos aniran subjectes i amb morrió, mentre que els agressius o no socialitzats hi tenen prohibit l'accés. A la platja no podran accedir menors de 16 anys amb animals ni gosses en zel, animals malalts o cadells menors de 4 mesos.

A més, tots els animals que accedisquen estaran censats, portaran microxip i passaport sanitari amb els tractaments actualitzats.

Parcs canins

Respecte als parcs canins, la norma assenyala que es procurarà que estiguen degudament senyalitzats i fitats; que no estiguen pròxims a habitatges; que siguen fàcilment accessibles, i que tinguen una extensió mínima de 1.000 metres quadrats. Els gossos podran anar solts.

Infraccions i sancions

Pel que fa a les infraccions i sancions, no complir les normes a les platges de gossos o zones d'esplai caní podria ser sancionat per als propietaris amb multes d'entre 30 i 18.000 euros; en cas de reincidència, se'ls podrà impedir l'ús d'aquests espais o confiscar-los els animals.

next