Una alacantina podria ser el primer cas diagnosticat de reacció al·lèrgica a l'amoxicil·lina a través del semen

El cas, documentat en una dona de 31 anys atesa a l'Hospital General Universitari d'Alacant, ha sigut publicat en la revista científica BMJ Journals
13 març 2019 14:25h
Hi ha pocs casos reportats de reaccions d'hipersensibilitat induïdes per medicaments a través del semen, però ara hi ha certa preocupació en pacients sensibles. / EUROPA PRESS

ALACANT. Una dona tractada a l'Hospital General Universitari d'Alacant podria ser el primer cas al món comunicat de reacció anafilàctica a l'amoxicil·lina després d'haver mantingut sexe oral amb la seua parella, un home que estava prenent eixa substància en un medicament antibiòtic, de manera que la substància s'hauria transmés a través del semen.

Així figura en l'article 'Anaphylaxis probably induced by transfer of amoxicillin via oral sex', publicat en BMJ Journals pels investigadors Natzaret Gómez Caballero, Susana Almenara, Antonia Tévar Terol i José Francisco Horga de la Parte.

Els científics descriuen el "cas d'una possible reacció anafilàctica a l'amoxicil·lina en una dona després d'haver mantingut sexe oral amb un home que estava prenent" un tractament mèdic amb eixa substància.

Asseguren que, segons la informació de què disposen, es tractaria "del primer cas comunicat d'una reacció anafilàctica a l'amoxicil·lina en una dona després d'una trobada sexual amb un home" que estava prenent el medicament. Per tant, afigen, "la hipòtesi és que la substància es va transferir a la dona de forma oral a través del semen" de l'home.

Els autors assenyalen que els estudis sobre les concentracions d'amoxicil·lina assolides en el semen després de la ingesta d'un fàrmac són escassos. De fet, hi ha pocs casos reportats de reaccions d'hipersensibilitat induïdes per medicaments a través del semen, però han trobat certa preocupació en pacients sensibles sobre la possibilitat de transferència d'al·lergògens a través de relacions sexuals. En aquest punt, subratllen la importància de conéixer l'existència d'aquesta possibilitat tant en el diagnòstic com en la prevenció de possibles reaccions anafilàctiques.

Segons publica El Confidencial fent-se ressò de la revista Science Alert, el cas s'ha documentat en una dona de 31 anys que va arribar a l'Hospital General Universitari d'Alacant vomitant abundantment, amb dificultat per a respirar i amb tot el seu cos cobert de faves. 

Els metges li van diagnosticar una reacció anafilàctica i es van posar a investigar què l'havia provocada. La pista que van poder seguir és que la dona havia mantingut relacions sexuals amb la seua parella sense protecció, entre les quals s'incloïa una "ejaculació oral".

Segons les mateixes fonts, la dona va rebre un tractament i s'ha recuperat completament de l'anafilaxi, però li han recomanat que, en el futur, use el preservatiu en el cas que la seua parella torne a prendre algun medicament.

next