L'alcalde de Muro i un edil deixen Esquerra Unida després d'haver pactat l'Alcaldia amb PP i Ciutadans

Els estatuts i la política d'aliances de la formació no permeten, "ni per activa ni per passiva", governs amb les dretes
1 juliol 2019 17:42h
Els dos exmembres d'EUPV han anunciat la creació d'una plataforma ciutadana des de la qual plasmar "d'una manera més transversal i plural els anhels i desigs dels veïns sense els lligams ni molèsties dels partits generalistes". / FB GABRIEL TOMÀS

VALÈNCIA. L'alcalde de Muro d'Alcoi (el Comtat), Gabriel Tomàs, ha renunciat "amistosament" a la seua vinculació amb Esquerra Unida del País Valencià. Tant ell com el seu company i regidor de la corporació, Kike Pascual, s'han donat de baixa de l'afiliació davant la "incomoditat i contradiccions estatutàries" que suposen haver acceptat el suport de PP i Ciutadans per a accedir a l'Alcaldia.

En un comunicat enviat aquest dilluns, ambdós han detallat que passen a ser regidors no adscrits per a poder canalitzar el programa de govern i el treball a realitzar. Aquesta decisió ha estat desencadenada per una resolució de la Comissió Executiva d'EUPV que es va aprovar el 27 de maig i es va remetre als dos regidors. 

El document recull cinc punts al voltant d'aquesta aliança amb la dreta. En primer lloc, es manifesta el suport al col·lectiu d'EU a Muro en la seua decisió de "no tindre cap acord amb Compromís, atesa la situació exposada" [la coalició valencianista va expulsar Esquerra Unida del govern municipal en la legislatura anterior]. En aquest sentit, exigeixen a la direcció nacional de Compromís "una rectificació pública de la conducta que va suposar l'expulsió d'Esquerra Unida del govern local en la legislatura 2015-2019, com a element detonant de tota aquesta situació". 

Una vegada produïda aquesta disculpa –en cas d'haver-n'hi– es demana que s'exploren les possibilitats de formar un govern local progressista entre Compromís, Esquerra Unida i Partit Socialista, entorn d'un programa de govern transformador i d'esquerres". Si no hi ha disculpa o pacte de progrés, la Comissió Executiva d'EUPV demana als regidors de Muro "que deixen l'Alcaldia i que se situen en l'oposició, sent l'avantguarda progressista que el municipi necessita". 

El cinqué punt fa referència a la situació actual, ja que "els estatuts i la política d'aliances d'Esquerra Unida no permeten, ni per activa ni per passiva, governs de/amb les dretes (Partit Popular i Ciutadans en aquest cas)". Per tant, segons recull el document, "els dos regidors deixaran de representar Esquerra Unida i passarien a ser no adscrits". Aquesta és l'opció que han triat Gabriel Tomàs i Kike Pascual.

Una nova "plataforma ciutadana"

Els dos exmembres d'EUPV han anunciat la creació d'una plataforma ciutadana des de la qual plasmar "d'una manera més transversal i plural els anhels i desigs dels veïns sense els lligams ni molèsties dels partits generalistes". A més, han acusat els partits de ser desconeixedors "de les realitats locals moltíssimes vegades" i han assenyalat "els condicionaments imposats per cúpules foranes".

"És el moment de municipalisme, de crear sinergies per a fer poble, d'unir forces per a aconseguir objectius comuns; és el moment entendre's i treballar per a aconseguir una societat millor", han argumentat.

Lligams trencats amb Compromís i suport de la dreta

La relació amb Compromís es va trencar fa dos anys quan, després de traspassar-los la vara de comandament –tal com es va pactar el 2015– van ser expulsats els edils d'EUPV d'una manera "despòtica, inhumana i mancada d'uns mínims valors ètics", "sense cap reunió prèvia" i amb una "simple i gèlida trucada de telèfon".

Arribat el 15 de juny, Tomàs va rebre el suport de PP i de Ciutadans, i va aconseguir l'Alcaldia. El nou alcalde va fer una crida a un govern de concentració per a "deixar de banda les sigles" i "treballar" per Muro. Una crida que, segons Tomàs i Pascual, només han assumit "les dues forces polítiques que van donar el seu suport" el dia de la investidura.

Els dos expolítics d'EUPV s'han compromés a defensar "els valors" pels quals es van presentar i asseguren que es veuen "amb força per a encapçalar un govern de canvi, un govern on estan els qui han volgut estar, donant sempre la cara i sense renunciar a la responsabilitat de treballar pel poble".

"Davant el condicionament ideològic, hem apostat per prioritzar el treball municipalista; enfront del sectarisme i les decisions piramidals no sorgides dels col·lectius locals, apostem per solucionar els problemes dels veïns de Muro; davant la coherència disfressada d'imposició, apostem per lluitar per a fer un poble millor, on el treball, l'esforç col·lectiu i un programa comú ens garantisquen la creació d'un espai de convivència millor", han resolt.

next