Alerta taronja per pluges que poden arribar als 100 litres per metre quadrat a la demarcació de València

L'emergència pel temporal s'ha activat al voltant de les 8 del matí i estarà vigent fins a la mitjanit
2 desembre 2019 10:55h
El litoral de la demarcació d'Alcant està en alerta taronja per fenòmens costaners. / EFE

VALÈNCIA. El litoral de la demarcació de València es troba en nivell taronja d'emergència per pluges, ja que les precipitacions han superat els cent litres per metre quadrat i continua plovent. L'alerta taronja s'estén també al litoral alacantí per fenòmens costaners, ja que s'esperen ones de fins a 4 metres.

Aquesta alerta taronja, que s'ha posat en marxa entre les 8 i les 10 hores, estarà vigent fins a les 24 hores. En alerta groga per precipitacions de 20 litres en una hora i 80 litres en dotze hores es troben també el litoral nord d'Alacant, mentre que a les comarques interiors de la demarcació de València s'esperen 60 litres en dotze hores.

En nivell taronja per fenòmens costaners es troben el litoral de la demarcació d'Alacant per vents del nord-est amb força set a huit i ones d'entre tres i quatre metres. En nivell groc per vents es manté el litoral de les comarques del nord i de la demarcació València, ja que s'esperen vents del nord-est amb força set i ones entre dos i tres metres.

Segons les dades de l'Aemet, la precipitació acumulada fins a les 18 hores, segons les xarxes de l'Agència Estatal de Meteorologia i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, és de 147 litres a Barx, 111 a Miramar, 105 a Pinet i a Oliva, 85 a Polinyà de Xúquer, 80 a Vilallonga, 73 a Ròtova, 65 a Alzira i Xàbia, 61 a Sueca i 44 a Xàtiva.

Les precipitacions han sigut persistents, d'intensitat moderada a forta en el litoral i prelitoral de la demarcació de València i nord de la d'Alacant. Puntualment han pogut tindre intensitat torrencial en la zona de Xàbia al voltant de les 10 hores i intensitat molt forta també de manera puntual en altres localitats costaneres de la Safor, la Marina Alta i la Ribera Baixa, segons l'Aemet.

133 litres per metre quadrat en 4 hores a Pego

Pego ha sigut un dels municipis on més ha plogut. Segons l'Aemet, el temporal ha deixat fins al moment pluges acumulades de 133 litres per metre quadrat en quatre hores, així com tempestes acompanyades d'aparell elèctric.

Segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències (CCE), els consorcis de bombers no han hagut de realitzar de moment serveis relacionats amb el temporal. Les precipitacions estan sent persistents, d'intensitat moderada a forta en el litoral i prelitoral de València i nord d'Alacant. Puntualment han pogut tindre intensitat torrencial en la zona de Xàbia al voltant de les 10 hores i intensitat molt forta també de manera puntual en altres localitats costaneres de la Safor, la Marina Alta i la Ribera Baixa, segons l'Aemet.

Els serveis d'emergències han explicat que a Alacant s'han rebut 170 telefonades i s'han gestionat 102 incidents; a València 180 telefonades i 144 incidents, i a Castelló 35 telefonades i 29 incidents gestionats.

Entre les incidències, la Policia Local de Bellreguard ha informat que la CV-673 (direcció del poble a les platges) i el Camí Vell de Gandia (a l'altura del cementeri) es troben estan tancats indefinidament.

El Centre de Gestió de Trànsit ha informat que estan tancades al trànsit per inundació de la calçada tres carreteres secundàries a la comarca de la Safor: la CV-674 a Piles, la CV-674 a Bellreguard i la Cv-670 a Gandia.

Així, aquesta matinada s'han registrat precipitacions als litorals de València i Alacant, que han estat localment acompanyades de tempesta i d'intensitat forta, i de forma molt forta a la comarca de la Safor.

Així mateix, al voltant de les 9.00 hores s'estan registrant tempestes en la mar enfront de les costes de València i Alacant, i algunes han tocat terra descarregant amb intensitat. En concret, s'estan registrant trons a la Marina Alta, en la zona del Montgó.

next