Alliberades 21 persones que estaven esclavitzades per al cultiu de marihuana

La investigació es va iniciar després de trobar una gran plantació dins d'una nau industrial a Xiva
25 abril 2019 10:35h
Imatge cedida per la Guàrdia Civil de les dues operacions que han permés alliberar 21 persones que estaven esclavitzades per a cultivar marihuana en diverses demarcacions espanyoles. / EFE

VALÈNCIA. Agents de la Guàrdia Civil han alliberat 21 persones –12 de nacionalitat xinesa i 9 vietnamites– que eren víctimes de tràfic d'éssers humans i eren utilitzades en condicions d'esclavitud per a cultivar marihuana en naus situades a les demarcacions de València, Zamora, Ourense, Jaén i Guadalajara. En l'operació també s'han detingut 20 homes i 4 dones, d'entre 20 i 57 anys, a les mateixes demarcacions i a Madrid. A més, s'han confiscat més de 17.000 plantes de marihuana en huit plantacions, amb un pes de 1.831 quilos ja manufacturats llestos per al seu enviament a l'estranger.

Les operacions V-Termal i Quincunce es va iniciar després de la troballa d'una nau industrial a Xiva (la Foia de Bunyol), en l'interior de la qual existia una plantació indoor de marihuana de grans dimensions.

Els integrants de l'organització havien retirat la documentació a totes les víctimes trobades a l'interior de la nau, mentre que els captors els prohibien eixir-ne a l'exterior i els facilitaven periòdicament aliment i alguns estris d'higiene.

Davant de tots els indicis observats pels investigadors, es va identificar els residents en la nau com a víctimes de tràfic d'éssers humans per a la seua explotació amb la finalitat de realitzar activitats delictives, iniciant-se així les citades operacions "de gran complexitat" i que es van estendre durant diversos mesos per diferents demarcacions espanyoles.

En ambdues han sigut detectats diferents grups criminals amb el mateix modus operandi, relacionats entre si i liderats per persones de nacionalitat xinesa, que conformaven una organització criminal dedicada a l'explotació de persones per a realitzar cultius indoor de marihuana en naus allunyades de nuclis de població.

A Madrid van ser detinguts els considerats com a líders de l'organització, que mantenien el control de la part econòmica i l'operativa de les diferents naus. Una d'aquestes dues persones és, segons les mateixes fonts, "un conegut empresari titular de diversos basars de venda d'articles xinesos" que, al seu torn, també actuava en la regularització de ciutadans xinesos a Europa.

Dels catorze escorcolls practicats en diferents demarcacions, un d'ells ha sigut en un basar de venda de productes de procedència xinesa, on va poder ser intervinguda diferent documentació que acreditaria l'explotació de les diferents víctimes.

En el transcurs d'eixe escorcoll es va trobar una habitació que es trobava tancada amb un cadenat extern, on existien "indicis evidents" que podrien haver sigut allotjades algunes de les víctimes explotades per l'organització desmantellada.

Als 24 detinguts se'ls imputen diversos delictes de tràfic d'éssers humans, contra la salut pública, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i defraudació de fluid elèctric.

Les operacions han sigut dutes a terme per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i per la Secció de Tràfic d'Éssers humans de la Unitat Central Operativa (UCO) i dirigides pels jutjats d'instrucció número 2 de Requena i número 1 de Picassent, tots dos de València.

next