L'alumnat valencià, per davall de la mitjana estatal en Ciències i Matemàtiques segons les proves PISA 2018

Els resultats de les competències lectores no s'han publicat després de detectar "anomalies" en "un percentatge significatiu" de les proves realitzades l'any passat en instituts de tot l'estat espanyol
3 desembre 2019 13:28h
La publicació dels resultats de prova de lectura ha quedat ajornada sense data mentre s'investiguen les causes d'aquest "comportament anòmal". JAVIER LIZÓN, EFE

VALÈNCIA (EP). El País Valencià ha obtingut uns resultats per davall de la mitjana estatal en Ciències i Matemàtiques, segons reflecteix l'Informe PISA 2018, publicat aquest dimarts per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

En concret, en l'índex de Matemàtiques, el País Valencià obté una puntuació de 473, inferior a la de 481 de la mitjana estatal; en el cas de Ciències, la classificació de l'alumnat valencià és de 478 (483 punts en el cas de la mitjana espanyola).

En l'Informe del 2015, les dades ja van situar el País Valencià per davall de la mitjana estatal en Matemàtiques –476 respecte a 486–; en canvi, encara que amb poca diferència, estava per damunt en Ciències i Lectura (494 respecte a 493). Ara, el nou Informe PISA torna a constatar grans diferències entre els resultats dels estudiants del nord de l'estat espanyol i els del sud.

Per exemple, Galícia lidera la classificació per autonomies en Ciències amb 510 punts, un resultat superior a la mitjana de l'OCDE, i quasi 100 punts més dels que obtenen els estudiants de Ceuta, 415.

A l'estat espanyol en el seu conjunt empitjoren els resultats en el major examen internacional de competències educatives, que es realitza cada tres anys. En Matemàtiques, l'alumnat obté 481 punts, cinc menys que en l'informe del 2015, i 483 punts en Ciències, deu menys que fa tres anys. Tant en Matemàtiques com en Ciències, la mitjana dels països de l'OCDE és de 489 punts.

La Comunitat de Madrid (486 punts) i les Balears (483) se situen lleugerament per damunt de la mitjana espanyola en Matemàtiques. Per davall, estan les autonomies de Castella-la Manxa (479), la Regió de Múrcia (474), el País Valencià (473), Extremadura (470), Andalusia (467), les Canàries (460), Melilla (432) i Ceuta (411).

En el cas de les Ciències, la Comunitat de Madrid, La Rioja i Euskadi (487), i Castella-la Manxa (484), mentre que per davall se situen les Balears (482), la Regió de Múrcia (479), el País Valencià (478), Extremadura (473), Andalusia (471), les Canàries (470), Melilla (439) i Ceuta (415).

"Anomalies" en les proves de lectura

En lectura, la tercera de les competències que avalua l'Informe PISA 2018, els resultats espanyols no s'han publicat després de detectar "anomalies" en "un percentatge significatiu" de les proves realitzades l'any passat en instituts de tot l'estat espanyol.

En la prova de fluïdesa de lectura va haver-hi estudiants que van resoldre 20 preguntes en menys de 25 segons responent a totes amb sís o nos; fet que va succeir en "un xicotet nombre de centres d'algunes zones d'Espanya", segons l'OCDE. La publicació dels resultats d'aquesta prova ha quedat ajornada sense data mentre s'investiguen les causes d'aquest "comportament anòmal".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next