Diari La Veu del País Valencià
L’amenaça de fortes pluges obliga a suspendre les classes en diversos municipis aquest dimecres

VALÈNCIA. Una desena de municipis han suspés les classes aquest dimecres davant l’arribada de la DANA (depressió atmosfèrica en nivells alts), que posarà tot el territori valencià en alerta taronja per pluges durant aquesta jornada. Segons les dades facilitades aquest dimecres al matí per la Conselleria d’Educació i actualitzades a les 12.30 hores, en total s’han vist afectats 25.246 alumnes.

La DANA, que afectarà l’est de la península almenys fins dijous, podria deixar-se sentir en nombroses demarcacions amb forts vents i fenòmens costaners en zones del Mediterrani.

Així, en alguns punts del sud-est peninsular –com ara el sud del País Valencià, Múrcia i les Illes Balears– es podrien superar els 300 litres per metre quadrat de pluja acumulada al llarg d’aquesta setmana.

L’Aemet havia activat per aquest dimecres l’alerta taronja en tot el País Valencià. A les 12.30 hores, ha rebaixat l’avís, de manera que només manté el nivell taronja per a la demarcació Alacant i per al sud de la de València, on es preveu que les pluges aconseguisquen un acumulat de 140 litres per metre quadrat en 12 hores i uns vents de 90 quilòmetres per hora.

En canvi, ha baixat a l’avís a groc per al litoral de les demarcacions de València i de Castelló, ja que es preveu que les pluges acumulades aconseguisquen els 60 litres per metre quadrat, mentre que a l’interior d’aquestes demarcacions ja no estan en alerta. Per part seua, el litoral de la demarcació de Castelló segueix en avís taronja per fenòmens costaners i el de les de València i Alacant, en groc.

Per a demà, la demarcació d’Alacant i el litoral sud de la de València estan en avís roig per tempestes i pluges de fins a 180 litres acumulats en 12 hores i en groc per vents amb ratxes de fins a 70 quilòmetres. L’interior sud de la demarcació de València es manté en nivell taronja. A més, aquest dijous el litoral nord de la demarcacó de València segueix en avís groc per fenòmens costaners, i el litoral sud de la demarcació de València i el nord de la d’Alacant, en taronja. La resta del País Valencià estarà ja sense alertes

El Centre de Coordinació d’Emergències ha rebut ja 481 telefonades relacionades amb aquest episodi.

Les ratxes de vent superen els 100 quilòmetres per hora a Xàbia

El vent ha arribat als 108 quilòmetres per hora a Xàbia (la Marina Alta) aquest dimecres. Segons dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), també s’han arribat als 104 quilòmetres per hora a Dénia (la Marina Alta); als 95, a Cocentaina (el Comtat), i als 92, al Poble Nou de Benitatxell (la Marina Alta).

A Xodos (l’Alcalatén) i a Benigembla (la Marina Alta) les ratxes han arribat als 87 quilòmetres per hora. A Xixona (l’Alacantí), als 84 quilòmetres per hora; a Orpesa (la Plana Alta), als 79 quilòmetres per hora; a Culla (l’Alt Maestrat), als 77 quilòmetres per hora, i a Calp (la Marina Alta), als 76 quilòmetres per hora.

València prepara un dispositiu i tanca els parcs de la ciutat

L’Ajuntament de València ha preparat un dispositiu amb 520 efectius –entre 460 agents de la Policia Local i 60 bombers–, a més de sis brigades del Cicle Integral de l’Aigua davant les pluges. Protecció Ciutadana ha preparat els seus efectius davant l’avís de fortes pluges a València i la possibilitat que es poguera passar de l’actual preemergència a una situació d’emergència.

L’Ajuntament de València ha tancat els parcs de la ciutat mentre continuen les intenses pluges i el vent provocats pel temporal de la DANA. Així ho ha informat el consistori a través de les seues xarxes socials. El consistori recomana extremar la precaució si es circula per voreres amb arbres i matolls. Així mateix, recomana evitar les zones arbrades.

A més, per a evitar les inundacions i mantindre l’Albufera a un nivell “acceptable” per a futurs problemes, el consistori ha demanat que s’accionen les 15 bombes de desguàs del llac.

Tancats els ports de Sagunt i de Gandia

El port de Sagunt ha quedat tancat per a la navegació marítima a les 10.18 hores d’aquest dimecres a causa del temporal, segons ha informat l’Autoritat Portuària de València (APV). Sobre les 20.00 hores, el port de Sagunt s’ha reobert al trànsit marítim.

Dues hores després, a les 12.18h, l’Autoritat Portuària ha informat que el port de Gandia s’ha tancat també a la navegació marítima aquest dimecres a causa del mal estat del temps i de les condicions del mar.

Canvis en els actes lúdics i festius i recomanacions als municipis

Les pluges no afectaran només les classes, sinó també els actes lúdics i festius prevists a diferents municipis. Així, el consistori d’Utiel ha indicat que es cancel·la una desfilada de moda “davant el pronòstic del temps advers”.

Altres localitats han decidit “estudiar alternatives viables” perquè les festes “transcórreguen amb la normalitat més gran possible”, com és el cas de Canals (la Costera). A Peníscola (el Baix Maestrat) s’han traslladat els actes d’aquest dimecres al Palau de Congressos i a Redovà (el Baix Segura) s’ha ajornat fins a la setmana vinent un festeig taurí.

El consistori de Bétera ha recomanat, davant la possibilitat de pluges torrencials, que no s’aparque al Centre d’Estudis l’Albereda, ja que “és un gual inundable”.

També hi ha municipis que no han suspés classes ni han cancel·lat cap mena d’activitat però que sí que han preparat protocols d’emergència. És el cas de Paterna, on, després d’una reunió en el consistori, s’ha acordat no suspendre les classes. No obstant això, s’han reforçat totes les guàrdies amb més de 100 efectius preparats per a actuar i es tancarà el Parc Central.

Nivell d’emergència 1 però activitat normal a la Universitat de València

Just aquest dimarts la Universitat de València ha constituït el seu Comité d’Emergències amb la finalitat de donar una resposta ràpida a les situacions d’emergència que es produïsquen en la institució, especialment les de caràcter meteorològic.

Aquest comité ha declarat per a aquest dimecres i dijous el nivell d’emergència 1 (en una escala de 0 a 4) davant la situació d’alerta prevista per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i de la informació proporcionada per la Generalitat.

Amb la declaració del nivell 1, l’activitat universitària es mantindrà amb normalitat els pròxims dies. No obstant això, no tindrà perjudicis sobre el rendiment acadèmic de l’estudiantat la no assistència quan es produïsquen circumstàncies que justificadament impedisquen el desplaçament als campus.

El Comité d’Emergències realitzarà un seguiment de la situació i avaluarà la possibilitat de modificar els nivells d’alerta en funció de l’evolució meteorològica. La institució informarà a la comunitat universitària sobre el nivell d’emergència així com de les mesures adoptades mitjançant la pàgina web, el correu electrònic institucional i els seus perfils oficials en Twitter, Facebook i Instagram, així com en l’aplicació disponible per a iOS i Android.

Dispositiu especial a Castelló de la Plana

L’Ajuntament de Castelló de la Plana, d’acord amb les prediccions de l’Aemet i amb les indicacions del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, ha preparat el dispositiu d’emergència davant la previsió de fortes pluges.

Des de l’àrea de Seguretat Pública i Emergència s’ha donat trasllat d’aquest nivell de preemergència als dispositius de bombers, Policia Local i Protecció Civil per a estar preparats en el cas que s’haja d’activar el Pla Territorial Municipal enfront d’Emergències. També han sigut informats així els integrants del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal) i el comité de coordinació política i tècnica davant situacions d’emergència, que s’activarà immediatament en el moment en què la situació de pluges ho requerisca.

Emergències recomana que s’extreme la precaució

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha emés, a través del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), un avís de riscs meteorològics pel qual s’estableix preemergència nivell taronja per pluges a tot el territori i per fenomen costaner al litoral de la demarcació de Castelló.

Per això, Emergències recomana que s’extreme la precaució. Aquest avís s’ha difós a municipis i organismes amb competències en la gestió d’emergències i recorda que s’hauran d’activar els protocols interns i plans municipals corresponents.

Tal com ha indicat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, s’aconsella “extremar la precaució en aquells municipis amb risc alt o mitjà d’inundacions, especialment en les proximitats de rius i barrancs”.

Emergències ha traslladat a la població que aquest episodi es caracteritzarà “per la persistència i extensió de les precipitacions, que podran arribar en alguns casos a quantitats acumulades importants”.

A més, s’han donat una sèrie de consells a la població, que inclouen que s’estiga informat de l’evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació; seguir fonts oficials i no difondre rumors que incrementen l’alarma; allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs; no romandre en els ponts, i informar-se de la situació abans d’iniciar un viatge. Tampoc s’ha d’intentar mai creuar un gual o un lloc inundat i que cal retirar els vehicles de les zones que puguen inundar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa