L'ampliació dels permisos de paternitat a 8 setmanes entra en vigor aquest dilluns 1 d'abril

La continuïtat d'aquest decret llei depén de la Diputació Permanent del Congrés, que ho decidirà el pròxim dimecres 3 d'abril
1 abril 2019 11:28h
Els progenitors gaudiran de huit setmanes de permís enfront de les cinc setmanes que tenien des de l'estiu del 2018./ EUROPA PRESS

MADRID. L'ampliació a huit setmanes dels permisos per paternitat entrarà en vigor aquest dilluns, 1 d'abril, i serà efectiva per a tots els naixements que es produïsquen des d'aquesta data, tal com es recull en el reial decret llei de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i oportunitats en l'ocupació aprovat pel govern recentment.

D'aquesta manera, els progenitors diferents de la mare biològica de tots els bebés nascuts a partir d'aquest dilluns gaudiran de huit setmanes de permís enfront de les cinc setmanes que tenien des de l'estiu del 2018.

Les dues primeres setmanes del permís hauran de gaudir-se de forma ininterrompuda després del part. Les sis setmanes restants podran ser de gaudi interromput i exercitar-se des de la finalització del descans obligatori posterior al part fins que el nounat complisca dotze mesos. Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, per la qual cosa si el pare no el gaudeix, no el podrà cedir a la mare.

Encara que el reial decret entre en vigor aquest dilluns, la seua continuïtat depén que siga convalidat o no per la Diputació Pemanent del Congrés, l'òrgan que funciona quan es dissol la cambra. Fonts del Ministeri d'Igualtat precisen a Europa Press que l'entrada en vigor serà efectiva, almenys, fins que es prenga la decisió, al mateix temps que assenyalen que no es contempla l'escenari que el Parlament el tombe.

Precisament, hi ha prevista una reunió de la Diputació Permanent el dimecres 3 d'abril. Previsiblement, aquest dia es decidirà si es convalida o es deroga el decret llei.

Aquest debat es produirà després que la Taula de la Diputació Permanent del Congrés donara via lliure a debatre la seua convalidació, després que els lletrats de la cambra confirmaren que les modificacions que el text realitza en la Llei d'Igualtat del 2007 "no afecten la part orgànica" d'aquesta. Prèviament, el Congrés va demanar un informe jurídic sobre aquest decret llei davant els dubtes de constitucionalitat plantejats per Ciutadans, a pesar que des del govern van defensar la seua constitucionalitat des del primer moment.

next