Andana: una dècada entre monstres valencians i cançons de Dani Miquel

L'editorial amplia horitzons en el seu desé aniversari amb un segell dedicat a la literatura d'adults i un altre especialitzat en novel·la gràfica en valencià
12 maig 2019 06:00h
Andana va apostar per combinar la publicació d'autors valencians i noves veus estrangeres que no s'havien publicat en llengua pròpia. / ANDANA EDITORIAL

VALÈNCIA. Si hi ha un ofici de lector, és perquè, prèviament, hi ha hagut un ofici d'editor. I com tota feina amb finalitat de nodrir el ventre, l'esperit o les neurones requereix una cura en l'elaboració que ve donada per la vocació i la passió en l'afer. En el cas d'Andana, sosté Ricard Peris, el responsable de l'editorial nascuda ara fa una dècada a Algemesí (la Ribera Alta), s'han aferrat a eixe entusiasme per fer llibres i, així, superar les dificultats que envolten la literatura al País Valencià.

Deu anys després, Andana Editorial està consolidada i s'ha fet un lloc a les prestatgeries i a les fires literàries gràcies, en bona mesura, a l'èxit que va suposar per al segell descobrir el cantautor Dani Miquel "qui ha crescut paral·lelament amb nosaltres", reconeix Peris, però també pel fet d'endevinar la tecla a l'hora d'impulsar noves temàtiques per a fer-se lloc en el mercat de la literatura infantil i juvenil. 

Títols com Musiqueries i De por, de Dani Miquel, o tota la nissaga de llibres dedicats a recuperar els monstres valencians, on destaquen volums com La Maria no té por, escrit per Francesc Gisbert i musicat pel músic de l'Alcúdia, han definit la idiosincràsia d'Andana durant aquesta primera dècada de vida.

El model de l'editorial es resumeix  en "la globalització", manté Ricard Peris. És a dir, que "apostem per autors locals, de proximitat i de qualitat que ja compten amb una producció feta". Ací, però, ressalten autors com Enric Lluch, Carles Cano o Francesc Gisbert pel que fa a literatura infantil, als quals cal sumar-ne altres com Xavier Aliaga, qui va projectar l'editorial cap al lector adolescent amb l'exitosa El meu nom no és Irina.

Les sèries de títols dedicats als monstres i herois valencians és una de les línies de l'editorial de major èxit que han influït en altres projectes similars com ara la campanya impulsada pel Museu Valencià d'Etnologia. / ANDANA EDITORIAL

Andana fa una dècada entre monstres valencians i cançons de Dani Miquel, però, alhora, des del primer dia ha estat buscant noves veus en l'àmbit internacional. Presents a la Fira Internacional de Bolonya des del primer moment en què va nàixer l'editorial, Andana ha tractat de llegir per on es mou la literatura internacional. Fer recerca exterior no és gens habitual en les editorials que s'obrin al País Valencià i ací és on rau una de les claus de l'èxit d'Andana, que amb aquesta "vocació d'eixir fora" compra i tradueix al valencià "allò bo i millor que es publica fora", com ara Oliver Jeffers, "un best-seller dels àlbums il·lustrats que ha venut milions d'exemplars".

Al supervendes australià, autor de Som aquí o la sèrie dedicada a les ceres de colors, Andana ha sumat Benji Davies, "un autor anglés que està triomfant pel món", apunta Ricard Peris. "Mesclar aquestes dues filosofies és enriquidor perquè per una banda aportes al lector d'ací allò que pot llegir en la seua llengua que s'està publicant per tot el món", però, al mateix temps, "intentes exportar els teus autors fora", manifesta l'editor.

La fórmula d'Andana és la "retroalimentació" per a "importar" autors, títols i temàtiques que permeten "influenciar i crear tendències" al País Valencià. "Veus que a tot el món s'estan publicant àlbums il·lustrats amb un format que beuen dels monstres de la tradició universal" i, davant d'aquests fets, "per què no podem agafar els nostres monstres?", es pregunta l'editor. "Aplicant-los el format internacional d'àlbum il·lustrat, que és el que estan consumint els nostres infants", l'editorial va començar a rescatar el Butoni, l'Home del Sac i la Quarantamaula, entre altres bèsties de la por. "Açò és un exemple de com és eixa retroalimentació: agafar temes locals amb influència d'allò que es fa a la literatura infantil i juvenil de tot el món", afegeix Peris.

Dani Miquel i Andana, un tàndem d'èxit

Els deu anys d'història de l'editorial "convaliden", si més no, amb "20 o 30", explica l'editor. "Han sigut anys complexos", reconeix. Nàixer en plena crisi econòmica i amb un índex lector enfonsat ha servit per "aprendre". "No hem conegut el que hi havia abans, però, per altres editors sabem que les xifres de tiratge que hi havia abans mai tornaran", afirma, per això, és fonamental el valor afegit del producte literari.

"Quan va començar Dani Miquel no el coneixia ningú, però, igual que Andana", recorda retrocedint deu anys en el temps l'editor Ricard Peris. 

Andana naixia com a projecte editorial independent amb una publicació, el segon any van llançar tres títols i, des d'aleshores, progressivament, ha anat sumant novetats fins a arribat a un catàleg de 160 llibres. "No teníem un capital darrere", respon Peris. O si en tenien, encara que no era econòmic. "La passió pels llibres, el nostre saber fer, buscar la qualitat i l'esforç personal de les persones que hem estat al darrere dona més mèrit al fet d'haver pogut arribar a 160 llibres en un moment en què la crisi del paper, del llibre, dels índexs de lectura estan ahí, i, per tant, aconseguir fer un catàleg de 160 llibres en aquests anys és meritori", defensa el responsable de l'editorial.

"Quan u obri una editorial vol trobar lectors però també aspira a créixer amb autors, autors que descobreixes, que trobes", emfatitza l'editor. El natalici d'Andana va lligat al fenomen Dani Miquel. El cantautor "va començar amb nosaltres de forma paral·lela, quan editàrem el primer llibre, Musiqueries", recorda Ricard Peris. Una dècada després, l'autor d'himnes infantils com La masereta i La princesa ratolina "és un fenomen del País Valencià i l'editorial aconsegueix el seu espai en el mercat editorial", raona l'editor. "Hem tingut molta sort", celebra, però, també "la sort cal anar a buscar-la".

Construir aquest tàndem d'èxit "ha sigut un goig", reconeix. "Quan va començar Dani Miquel no el coneixia ningú, però, igual que Andana", recorda retrocedint deu anys en el temps. L'entesa entre l'editorial i el cantautor "no va ser un fitxatge d'una gran figura mediàtica que portara a Andana una gran massa de lectors", és a dir, que el risc d'alçar la persiana no se li afegia una aposta a cavall guanyador. S'ha produït, sosté, un "creixement paral·lel" entre tots dos. "La gent ha anat descobrint Dani Miquel i això a nosaltres ens ha portat més lectors i ens obri la porta a fer altres coses, però també a l'inrevés, poder transformar algunes cançons de Dani Miquel com La princesa Ratolina o Poemes a la Lluna ha suposat que eixes cançons pogueren ser més conegudes per la gent perquè tenien un suport més enllà de la cançó com ara un llibre i altres canals mediàtics per a arribar al lector", assenyala Peris.

De l'àlbum il·lustrat al còmic

"Trobar lectors en un mercat editorial en valencià també té mèrit perquè hem demostrat que hi havia espai per a les editorials que, a banda de les històriques, teníem alguna cosa a dir", indica el responsable editorial d'Andana. 

Peris considera que l'editorial d'Algemesí és "pionera" a aplicar a l'àlbum il·lustrat diferències qualitatives que els ha dut a assolir un nínxol de lectors.

La Caja Books és un dels segells del grup editorial orientat a la literatura per a adults que dirigeix Paco Cerdà. / ANDANA EDITORIAL

L'editor ja treballa en nous formats amb què encara la segona dècada d'història d'Andana. A l'àlbum il·lustrat, la col·lecció de novel·la infantil i juvenil així com els diferents premis literaris que publica, el segell posarà en marxa una nova col·lecció de novel·la gràfica aprofitant que l'editorial publica el premi de novel·la gràfic creat per la Institució Alfons el Magnànim. "Seguirem eixa línia iniciada amb la Diputació de València i hem sumat al projecte a Miguel Ángel Giner per a crear un segell de còmic en valencià", avança Ricard Peris.

Després de nàixer amb l'àlbum il·lustrat i la literatura infantil i juvenil i obrir-se aquests anys al còmic, Andana ja va sumar el 2018 La Caja Books, un projecte que pertany al grup editorial que nodreix Andana de literatura per a adults.

"Hem aprés en aquests 10 anys a no fer plans", afirma mentre somriu. Aquesta nova dècada s'aborda amb dues premisses: "Estarem atents a allò que passa al mercat editorial, escoltant els lectors i els llibreters per a saber què agrada. Però, també seguirem tenint la curiositat i passió per fer coses". Amb això clar, confessa Ricard Peris: "Intentarem seguir fent".

next