Diari La Veu del País Valencià
Andana: una dècada entre monstres valencians i cançons de Dani Miquel

VALÈNCIA. Si hi ha un ofici de lector, és perquè, prèviament, hi ha hagut un ofici d’editor. I com tota feina amb finalitat de nodrir el ventre, l’esperit o les neurones requereix una cura en l’elaboració que ve donada per la vocació i la passió en l’afer. En el cas d’Andana, sosté Ricard Peris, el responsable de l’editorial nascuda ara fa una dècada a Algemesí (la Ribera Alta), s’han aferrat a eixe entusiasme per fer llibres i, així, superar les dificultats que envolten la literatura al País Valencià.

Deu anys després, Andana Editorial està consolidada i s’ha fet un lloc a les prestatgeries i a les fires literàries gràcies, en bona mesura, a l’èxit que va suposar per al segell descobrir el cantautor Dani Miquel “qui ha crescut paral·lelament amb nosaltres”, reconeix Peris, però també pel fet d’endevinar la tecla a l’hora d’impulsar noves temàtiques per a fer-se lloc en el mercat de la literatura infantil i juvenil.

Títols com Musiqueries i De por, de Dani Miquel, o tota la nissaga de llibres dedicats a recuperar els monstres valencians, on destaquen volums com La Maria no té por, escrit per Francesc Gisbert i musicat pel músic de l’Alcúdia, han definit la idiosincràsia d’Andana durant aquesta primera dècada de vida.

El model de l’editorial es resumeix en “la globalització”, manté Ricard Peris. És a dir, que “apostem per autors locals, de proximitat i de qualitat que ja compten amb una producció feta”. Ací, però, ressalten autors com Enric Lluch, Carles Cano o Francesc Gisbert pel que fa a literatura infantil, als quals cal sumar-ne altres com Xavier Aliaga, qui va projectar l’editorial cap al lector adolescent amb l’exitosa El meu nom no és Irina.

Comparteix

Icona de pantalla completa