L'antic escorxador del Cabanyal obrirà les portes com a arxiu històric i centre d'interpretació del barri

La regidora de Cultura ha anunciat que les obres conclouran abans del pròxim estiu
7 febrer 2019 17:11h
La nova dotació comptarà amb 356 metres quadrats construïts, distribuïts en dues plantes. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Les obres de rehabilitació i ampliació de l'antic escorxador del Cabanyal, un edifici de l'any 1910, culminaran abans del pròxim estiu. Així ho ha anunciat la regidora delegada de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, qui ha comprovat aquest dijous l'evolució de les obres, que estan finançades pel denominat Pla Confiança de la Generalitat i compten amb un pressupost d'uns 500.000 euros.

El nou equipament municipal, situat en el número 36 del carrer de Sant Pere, albergarà un arxiu històric i un centre d'interpretació del barri, que facilitarà, tant als investigadors com a la ciutadania en general, l'accés al patrimoni documental d'aquesta zona dels Poblats Marítims. 

Després d'interessar-se pels detalls dels treballs, que van començar al desembre de 2018, ha manifestat "que es tracta d'una intervenció emblemàtica que suposa la victòria de la ciutadania enfront de la destrucció i especulació urbanística". De fet, l'edil ha recordat que "aquesta va ser una de les primeres accions que el govern de la Nau va projectar per al Cabanyal, ja que l'antic escorxador, edifici de marcat valor històric i cultural, hauria sigut un dels que, inevitablement, s'haurien enderrocat si s'haguera aplicat el hui derogat Pla Especial de Reforma i Protecció Interior (PEPRI) d'aquest barri", que preveia la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. 

La nova dotació pública, a la qual també es podrà accedir pel carrer Lluís Despuig, comptarà amb 356 metres quadrats construïts, distribuïts en dues plantes. La primera albergarà, entre altres serveis, un espai multiusos i un altre per a exposicions. En la segona planta es trobarà una sala de consultes. 

El projecte preveu la rehabilitació integral de l'edificació municipal, que es troba protegit pel planejament vigent, i la seua ampliació, amb una parcel·la contigua que pertanyia a l'Oficina Pla Cabanyal i que ja ha sigut adscrita a l'Ajuntament. Les obres escomeses fins al moment han permés la rehabilitació del cos principal de l'immoble i l'enderrocament dels annexos impropis, de tal forma que s'ha recuperat la volumetria original amb pati central. 

Amb tot, tal com ha explicat la regidora, "s'han tractat de mantindre les particularitats de les construccions del Cabanyal, com ara la ventilació creuada i l'accés des del carrer, així com elements del seu ús més recent". En definitiva, ha conclòs, "es vol aconseguir una edificació que recorde el passat i que estiga d'acord amb les necessitats i demandes actuals".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next