Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció destaca que hi va haver artificis comptables en la matriu de Bankia

MADRID. La Fiscalia Anticorrupció ha destacat aquest dimarts en el judici per l’eixida a borsa de Bankia que va haver-hi artificis comptables en els comptes del 2010 de BFA, matriu de l’entitat. Es tracta de números que mostraven pèrdues que van ser ocultades.

La fiscal Carmen Launa ha prosseguit amb la lectura del seu informe final i ha assegurat que, tal com va quedar demostrat durant les sessions del judici, tot va tindre com a finalitat donar aparença fictícia de solvència a Bancaixa, una de les set caixes que van donar lloc a Bankia i, per tant, a BFA, per a maquillar els recursos propis amb res menys que 1.300 milions d’euros.

En concret, s’ha referit a com BFA va comptabilitzar de forma irregular una important operació en una de les seues filials, la qual cosa li va permetre complir els requisits de solvència del 2010, per a intentar maquillar l’escassetat de recursos propis. Amb això es va incomplir la normativa comptable, ja que aquesta operació constituïa un passiu.

Es tracta de la venda del 30% de Bancaja Inversiones (BISA) a Picton i Deutsche Bank el 2007 per un poc més de 1.300 milions d’euros, aportació que va ser computada com a recursos propis.

Launa ha arremés també contra el soci auditor de Deloitte, Francisco Celma, que va fer els seus treballs sense fer cap mena de prova, i va constatar irregularitats “consentides perquè no van ser denunciades”, ja que no consta que es realitzara cap diligència que fera aflorar el dèficit ocultat.

Molt diferent, ha afegit Launa, va ser la diligent labor exercida per Francisco Celma en els comptes de BFA-Bankia del 2011. Els motius d’aquest canvi d’actitud, ha aclarit, poden ser múltiples, però en la seua opinió “l’evident inviabilitat del grup era ja una cosa innegable”.

La Fiscalia Anticorrupció va presentar a la fi de juliol el seu escrit definitiu de conclusions, en el qual sol·licita huit anys i mig de presó per a l’expresident de Bankia Rodrigo Rato per estafa a inversors i falsedat comptable. Així mateix, demana cinc i sis anys de presó, respectivament, per a l’exvicepresidente de Bankia José Luis Olivas i exconseller executiu José Manuel Fernández Norniella; el que fora número dos de l’entitat, Francisco Verdú, s’enfronta a entre sis i nou mesos de presó.

En la llista de la Fiscalia figuren altres deu persones, entre elles exintegrants dels comités d’auditoria del grup, com Miguel Ángel Soria o l’exdirector de riscos Ildefons Sánchez Barcoj, així com l’interventor del banc, Sergio Durá, i el soci auditor Francisco Celma.

Comparteix

Icona de pantalla completa