Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció investiga quatre caixes de seguretat de Consuelo Císcar

VALÈNCIA (EFE). El jutjat d’instrucció número 21 de València ha acordat, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, que s’investiguen quatre caixes de seguretat de les quals va disposar Consuelo Císcar mentre va ocupar el càrrec de directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

Aquest jutjat investiga la gestió de Císcar al capdavant de l’IVAM en dues peces diferents: una sobre la compra de peces l’autenticitat de les quals està en dubte, i una altra sobre el suposat ús fraudulent de mitjans públics per a la promoció de la carrera del seu fill (fill també de l’exconseller Rafael Blasco, condemnat per malversar fons destinats al tercer món), Rafael Blasco Císcar, de nom artístic Rablaci.

Segons consta en la petició formulada per la Fiscalia avançada aquest dijous per Las Provincias, aquestes caixes de seguretat van ser obertes a nom de Consuelo Císcar en el Deustche Bank, el Banc Santander i Bankia, i almenys les dues últimes van ser obertes i cancel·lades coincidint amb els anys en què Císcar va ocupar la màxima responsabilitat a l’IVAM (del 2004 al 2014).

Per això, se sol·licita a les entitats bancàries que remeten el contracte de lloguer de les caixes, el llistat d’entrades, la relació de persones autoritzades per a accedir a les mateixes i la data de cancel·lació, en cas que ja no seguisquen llogades.

D’altra banda, la Fiscalia ha sol·licitat que s’investigue també el possible desviament de fons de l’IVAM a una galeria d’art madrilenya que va exposar peces de Rablaci i, posteriorment, va vendre obres d’art al museu valencià per 41.760 euros.

La primera de les peces, la relacionada amb l’obra de l’escultor val·lisoletà Gerardo Rueda, és la més avançada de les dues i les parts ja han presentat els seus escrits d’acusació.

Per aquests fets, la Fiscalia Anticorrupció reclama una condemna de sis anys de presó –la mateixa que l’Advocacia de la Generalitat– i una multa de 144.000 euros per a Consuelo Císcar pels delictes continuats de falsedat, prevaricació i malversació en la seua modalitat agreujada.

En aquesta mateixa peça també està processat l’exdirector general d’Administració i Finances del museu Juan Carlos Lledó, a qui es considera responsable dels mateixos delictes en qualitat de cooperador necessari i per a qui es reclama una pena de presó de 5,5 anys i una multa de 63.000 euros.

Per a José Luis Rueda, fill adoptiu del pintor i escultor madrileny Gerardo Rueda, la Fiscalia demana una condemna de cinc anys per la seua suposada participació en els fets, també en qualitat de cooperador.

A més de les referides condemnes i multes, la Fiscalia els reclama a tots ells, de manera solidària i conjunta, una indemnització de 3.456.876 euros per a l’Institut Valencià d’Art Modern.

Comparteix

Icona de pantalla completa