Diari La Veu del País Valencià
L’Agència Antifrau va rebre 21 peticions de protecció de denunciants de presumpta corrupció

VALÈNCIA. L’Agència Antifrau Valenciana va rebre un total de 181 denúncies el 2018, el 13% presentades per càrrecs polítics, la majoria d’elles en administracions locals per qüestions relacionades amb gestió de personal i contractació pública. També va registrar fins a 21 peticions de protecció de treballadors de l’administració, dos d’ells acomiadats.

Així consta en la memòria de l’Agència Antifrau de 2018 que ha remés aquest divendres el director, Joan Llinares, al president de les Corts, Enric Morera. En general, l’Agència Antifrau va obrir expedient durant 2018 a un total de 21 sol·licituds de peticions de protecció, fonamentalment de funcionaris públics, de les quals va admetre 14 i sis estan pendents de resolució. No va admetre una per estar relacionada amb l’administració de justícia, que no entra en el seu àmbit d’actuació.

L’organisme va constatar en tots els casos que els afectats patien represàlies com a conseqüència d’haver denunciat o tenien por de tindre-les en un període breu. La majoria eren de funcionaris de carrera, fins a deu, encara que també va haver d’interins (1), personal del sector públic (6), treballadors d’empreses contractistes (2) i personal eventual (1).

En concret, deu corresponen a l’administració local, quatre a societats mercantils de l’administració local, dos a l’administració de la Generalitat, dos a empreses contractistes de la Generalitat, una a fundacions del sector públic de la Generalitat, una a una entitat de dret públic de la Generalitat i una última en un altre àmbit. Un total de 12 van ser registrades a València, huit a Castelló i una a Alacant.

La majoria de les peticions es devien a l’accés a la funció pública i selecció de personal (4), gestió de personal (4) i funcionament dels serveis públics de cossos de policia local (també 4). Unes altres feien referència a contractació administrativa (3), urbanisme (2) i una tant a subvencions com a funcionament de serveis socials i serveis de salut.

Casos d’acomiadament

Entre els casos que recull l’organisme presumptament relacionats amb casos de corrupció està el d’un treballador de l’Institut d’Investigació Sanitària (IIS) de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, adscrit a la Conselleria de Sanitat.

Aquest empleat va ser acomiadat com a conseqüència de la presentació d’una denúncia sobre determinades irregularitats en aquesta fundació. La relació entre la denúncia i l’acomiadament és apreciada pel jutjat social, que va dictar la nul·litat i va condemnar al pagament dels salaris de tramitació i a una indemnització per danys i perjudicis.

Malgrat això, el representant de la fundació suposadament va remetre un escrit al treballador en què li notificava la no incorporació al seu lloc i l’abonament de les seues retribucions. Davant aquesta situació, l’Agència Antifrau va instar tant a la fundació com a Sanitat al fet que fora readmés immediatament, un demanda que finalment s’ha produït.

Dos casos a Benidorm

Altres dos casos es van produir a l’Ajuntament de Benidorm (la Marina Baixa): el de presumpte tracte de favor a un funcionari de carrera i el d’un opositor a un examen de selecció de la Policia Local. En el primer cas, el treballador va denunciar fets suposadament delictius que afectaven altres funcionaris municipals, un d’ells ja condemnat.

L’Agència Antifrau va constatar casualitat entre la denúncia i l’inici de sis procediments disciplinaris per part de l’Alcaldia d’aquest municipi, dels quals només va prosperar un d’acomiadament durant mig any. L’Ajuntament va recórrer aquesta sentència “fent cas omís” a l’organisme, que recull en la seua memòria que consten escrits de l’alcalde, Toni Pérez, que “qüestionen la competència de l’agència”.

L’Ajuntament de Benidorm va sol·licitar la revisió de l’ordre de protecció atorgada per l’Agència al funcionari, al·legant que la informació dels fets que denunciava el funcionari eren falsos, però no acreditava en absolut la falsedat que al·legava. L’Agència manté la protecció del funcionari i aquests fets estan instruint-se en el jutjat.

L’Ajuntament de Benidorm ha fet el mateix amb un opositor que ha denunciat irregularitats en la celebració d’un exercici a Policia Local. És a dir, en els dos casos ha acusat els denunciants per informació falsa com mesurada escapatòria de la seua responsabilitat. Els dos assumptes estan en mans de l’autoritat judicial i de la fiscalia.

També a Alacant, a l’Ajuntament de Poble Nou de Benitatxell (la Marina Alta), tres integrants del govern municipal van denunciar uns fets a Fiscalia referits a un altre funcionari, que va ser protegit per l’organisme. Feien referència a una suposada falsificació de la signatura per a uns endossos fraudulents.

Comparteix

Icona de pantalla completa