Un any i 7 mesos de presó per a Domingo Parra, exconseller del Banc de València, per afavorir una empresa coneguda

La primera condemna dictada per l'Audiència Nacional obliga l'exconseller delegat a abonar quasi 510.000 euros
12 febrer 2019 17:00h
L'exconseller delegat és condemnat per administració deslleial. Imatge d'arxiu. / EFE 

VALÈNCIA. L'Audiència Nacional ha condemnat l'exconseller delegat del Banc de València Domingo Parra a un any i set mesos de presó per administració deslleial en la gestió de préstecs a una societat, Pegoliva, la qual li era afí tant econòmicament com personalment.

En la sentència coneguda aquest dimarts, el Jutjat Central penal imposa la pena sol·licitada per la Fiscalia Anticorrupció en l'última jornada de judici, quan va rebaixar la seua petició inicial després de l'escrit de reconeixement presentat per l'exdirectiu, que, a més, va abonar 330.000 euros pel perjudici causat.

El jutge José María Vázquez Honrubia li aplica així els atenuants de reparació parcial del mal i de confessió tardana, i condemna de forma subsidiària Pegoliva i els seus administradors, la família Pons (els germans Salvador, Juan José i Isabel), com a partícips a títol lucratiu.

Tots ells hauran d'abonar 509.525 euros al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) el lletrat de la qual, Carlos Gómez Jara, va iniciar el procés –o en defecte d'això a CaixaBank, com a hereva de l'entitat Banc de València–. A aquesta xifra cal descomptar els 330.000 euros ja satisfets per Parra.

La causa de la condemna

Segons explica el magistrat, l'exconseller delegat va realitzar "unilateralment i en perjudici dels interessos de l'entitat bancària disposicions de fons per damunt de l'estipulat i en contra dels criteris del departament de riscos", tal com sostenia Anticorrupció en el seu escrit.

Així mateix, considera provat que Parra "va autoritzar personalment un préstec ICO prescindint de les garanties personals exigides per riscos, que haurien facilitat el seu recobrament", la qual cosa va repercutir de forma negativa en el Banc de València, ja que tant el préstec inicial com la línia de crèdit posterior van quedar impagats.

També entén que tant ell com la seua difunta dona estaven vinculats econòmicament amb les societats que es van beneficiar dels fons, ja que mantenien una relació d'amistat prèvia als fets amb la família Pons.

Primera condemna

Es tracta de la primera condemna dictada per l'Audiència Nacional per la gestió al Banc de València, a l'espera que la secció primera de la Sala penal falle sobre tres operacions immobiliàries que van causar un perjudici de 160,5 milions d'euros. En aquestes operacions també figura l'empresari Juan Bautista Soler.

Per a aquesta setmana estava previst que se celebrara la vista per irregularitats en relació amb la piscifactoria Maremar, que va ocasionar una deterioració de 29 milions d'euros i que ha sigut suspesa. En aquesta peça, Anticorrupció sol·licita quatre anys de presó per a Parra per presumpta administració deslleial.

next