Els apartaments turístics de Ciutat Vella, primers a passar per la inspecció de València

La Generalitat i l'Ajuntament fixen el pla i el calendari de control per a evitar la il·legalitat en el sector
23 abril 2019 14:30h
Els apartaments turístics han de comptar amb un número de registre per a poder ofertar-se. Imatge d'arxiu. /  EFE 

VALÈNCIA. El pla d'inspecció i control dels apartaments turístics de València començarà a Ciutat Vella. Un treball conjunt entre la Generalitat i l'Ajuntament que s'iniciarà "en breu", una vegada els agents de la Policia Local de la ciutat (PLV) reben la formació per part dels tècnics de l'àrea de Turisme de la Generalitat, i que naix amb la intenció que els apartaments turístics il·legals cessen la seua activitat.

Així s'ha anunciat aquest dimarts després de la reunió entre el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible de l'Ajuntament, Sandra Gómez, i la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato. Una trobada que ha servit per a elaborar una planificació de la inspecció que farà la Policia Local junt amb la Inspecció de la Generalitat, que és el cos que té la capacitat sancionadora.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha indicat que l'objectiu de la reunió ha estat "coordinar esforços i dissenyar una estratègia compartida" per tal de "combatre l'intrusisme". A més, Colomer ha ressaltat que sentències com la que ha donat la raó a Turisme Comunitat Valenciana davant la sanció interposada a la plataforma de lloguer turístic Airbnb Marketing Services "ajuden i donen suport a la nostra perspectiva del fenomen".

Així, el secretari autonòmic ha dit que aquesta "quarta victòria" als tribunals dona "més força a la lluita contra l'intrusisme, la competència deslleial i la defensa d'un model turístic basat en els professionals".

En eixe sentit, la normativa fixa que per a poder operar sota el marc legal, els apartaments turístics han d'estar registrats per l'administració autonòmica. De fet, en la ciutat de València n'hi ha registrats 5.000 d'aquests habitatges vacacionals, que arriben fins als 60.000 al conjunt del País Valencià.

"Model turístic sostenible"

"Des que vam arribar al govern hem volgut consolidar un model turístic urbà però que fora sostenible, que estiguera integrat al nostre entorn i sobretot als barris on té un major impacte, els del centre històric de la ciutat", ha exposat la regidora Sandra Gómez, qui ha assenyalat que "es controlarà que en la nostra ciutat no hi haja un únic apartament que funcione fora de la legislació". A més, Gómez ha dit que amb la incorporació dels ajuntaments al control "hem aconseguit un mur important enfront del fenomen d'apartaments turístics il·legals". 

Per la seua banda, la regidora responsable de la Policia Local, Anaïs Menguzzato, ha expressat que "ja es té constància d'alguns apartaments turístics que han estat denunciats" i on es començarà a treballar, una vegada els agents estiguen formats. "L'objectiu és que se cesse qualsevol activitat il·legal, però no de ser així es remetrà una acta a la Generalitat perquè comence el procediment sancionador", ha dit Menguzzato.

next