Diari La Veu del País Valencià
Una aplicació facilita la connexió entre parelles lingüístiques per a aprendre valencià

BARCELONA. Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres Aparella’t, la primera aplicació per a trobar parella lingüística amb qui practicar valencià. Aquesta nova iniciativa pretén fer més lúdic i àgil el fet de trobar una persona amb qui aprendre o a qui ensenyar la llengua utilitzant les noves tecnologies. El funcionament és com el de qualsevol altra aplicació mòbil: l’usuari ha d’enregistrar-se afegint dades de situació geogràfica i disponibilitat horària, i el sistema li localitza aprenents o ensenyants amb les mateixes circumstàncies. L’objectiu és internacionalitzar-la perquè en qualsevol racó del món es puguen crear parelles d’intercanvi de llengua i cultura catalana.

La consellera de cultura balear, Fanny Tur, ha assegurat que els governs valencià, català i balear tenen la mateixa “obligació” de defensar un patrimoni i un llegat comuns, i ha afirmat que no té “cap complex” a fer-ho. Tanmateix, la consellera ha reconegut que el català és una part “essencial” de les Illes Balears perquè és el “vehicle” pel qual s’ha transmés la tradició oral, entre d’altres.

La vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, ha explicat que a través d’aquest nou projecte s’aconseguiran molts dels objectius que porten anys perseguint: la “difusió, la inclusió social de la llengua i l’arrelament de persones de fora”, que volen aprendre la llengua i accedir a la societat. La vicepresidenta ha assegurat que és molt important que els tres governs donen suport a la iniciativa perquè forma part de “tot el domini lingüístic”. Així mateix, ha afegit que la creació no hauria sigut possible sense els més de 200 mecenes i els 19.000 socis de l’entitat.

Per la seua part, la directora general de política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, ha dit que la voluntat d’estendre la llengua és una “prioritat” i ha explicat que el projecte que ha fet Plataforma per la Llengua encaixa molt amb el programa de voluntariat que va començar a Cornellà (el Baix Llobregat) l’any 2002 i que ja ha creat més de 130.000 parelles lingüístiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa