Les rutes d’Enric Valor

Viajant i llegint: rutes literàries

Francesc Gisbert

Les rutes literàries són un mitjà valuós i divertit per a promocionar la lectura, conèixer el territori, enfortir la identitat i fomentar el turisme cultural. Són una eina necessària per a valorar no sols la nostra literatura, sinó també el patrimoni natural, històric i cultural. A Europa, fa segles que les literatures més potents entenen com un deute i una oportunitat emprar la literatura com un reclam més, per atraure visitants a una localitat. A casa nostra, comencen a introduir-se a poc a poc.  
           
Durant aquest estiu, vos parlarem des de La Veu d’un seguit de rutes literàries basades en diferents títols i autors. La majoria formen part d’un projecte de promoció cultural que vam impulsar des de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat i que, amb els anys, es consolida i s’estén per altres comarques. 
 
           
Les rutes literàries que descobrireu parteixen d’un itinerari (amb un díptic que podeu descarregar-vos als enllaços) elaborat a partir de la vida o l’obra d’un escriptor. De tant en tant, organitzem rutes guiades, on combinem passejades i explicacions. Però l’ideal és que feu els itineraris de forma autònoma, abans o després de llegir les obres en què s’inspiren.  
           
La primera ruta que vos presentem transcorre per dos espais ben diferents de la comarca de l’Alcoià. És la ruta literària d’Enric Valor, a Castalla i Penàguila.
           
Penàguila, una petita localitat de l’Alcoià, protagonitza La ruta de les Rondalles. El jove Enric Valor passà alguns estius en una casa senyorial que, recentment, ha estat restaurada i reconvertida en la Casa Rural Valor. Una iniciativa admirable que ens permet allotjar-nos en habitacions batejades amb els títols suggerents de les Rondalles valencianes (Edicions del Bullent) arreplegades a Penàguila: “I queixalets, també…”, “Esclafamuntanyes” o “El dimoni fumador”. I també gaudir d’una bona taula al restaurant de la Casa Valor. Vos recomanem les jornades gastronòmiques dedicades als bolets i els sopars amb concerts de música en valencià. Podeu trobar totes les Rondalles Valencianes, en la versió original de Valor, i també adaptades i musicades en format de conte infantil, dins del catàleg d’Edicions del Bullent.     
 
  
           
Presenta dues parts: una urbana, pel llavador (el més cèlebre de les lletres valencianes) i els carrers estrets amarats d’història i de misteri. I una continuació pel camp, pel camí del Calvari que puja a la Coveta Fumà (si teniu sort, potser vos creueu amb el dimoni fumador) i arriba fins al Jardí de Santos (una finca d’esplai deliciosa de principis de segle XIX oberta al públic, amb un orquidiari, un laberint de teixos i un museu etnogràfic).
           
Dissenyar l’itinerari i el díptic d’aquesta ruta va ser tot un plaer, perquè em va permetre conèixer els responsables de la Casa Rural Valor, unes persones que combinen el caràcter emprenedor i empresarial amb la difusió de la nostra cultura. Fins i tot vaig caure en la temptació d’entrar a formar part d’aquest joc literari i vaig escriure un conte ambientat a Penàguila, per a contribuir a difondre la ruta, “La carta tancada”, publicat en el llibre Investigaràs fins al final (Bromera). 

Castalla és el poble natal d’Enric Valor. Hi ha dues propostes: la primera és la Ruta literària per Castalla, basada en la novel·la Sense la terra promesa, promoguda, entre altres, pel Centre Cultural Castellut. Es tracta d’un recorregut urbà pel barri antic, a partir de Sense la terra promesa (Tàndem edicions), una de les obres de la trilogia del cicle de Cassana, el nom literari amb què Valor batejà la seua Castalla. Aquesta ruta ens porta per la plaça Major, les cases senyorials, la casa on va viure Enric Valor (tant de bo algun dia es convertira en museu o centre d’interpretació), l’església, l’ermita o la placeta del Pollastre. Podeu completar el dia amb una visita al castell de Castalla o als pobles veïns, amb un Museu de la Nina (Onil) i un Museu del Joguet (Ibi) que no podeu deixar de visitar.  
 
           
La família Valor va ser propietària d’algunes terres al terme de Castalla. La segona ruta literària ens porta fins al mas de Planisses, prop del paratge conegut com el Xorret de Catí. Un mas propietat dels Valor i evocat en “Contalles de la boira”. Aquesta ruta transcorre per sendes i camins de muntanya, de baixa dificultat si porteu un bon calcer. Les vistes són espectaculars durant tota l’excursió, en especial amb la pujada a l’Alt de Guisop, des d’on contempleu els parcs naturals de Mariola, la Font Roja i bona part de les serres de les comarques centrals i de l’Alacantí. El seu inspirador és el professor Vicent Brotons de la Universitat d’Alacant. Si navegueu per la xarxa, hi trobareu penjat un reportatge del programa Medi Ambient de Canal 9.  
           
M’acomiade de vosaltres fins la pròxima ruta. I vos convide a conèixer i estimar el nostre País Valencià, viatjant i llegint.

Trobareu més informació de les rutes i els díptics corresponents en els enllaços següents:
 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat