Gandia, joia entre clàssics i moderns

Gaudeix de nou d'uns dels articles de Francesc Gisbert, publicat el passat 29/08/2014 en La Veu.
 
Gandia, capital de la comarca de la Safor, és una ciutat carregada d’història i d’històries, amb un patrimoni sorprenent, conservat amb fortuna desigual. El palau ducal, la seu col·legial, el convent de les monges clarisses, l’hospital de Sant Marc… ens proporcionen flashos del que va ser un dia i deixà de ser. És del tot recomanable anar proveït durant la visita de la guia de butxacaLa ruta dels clàssics, de Josep Gisbert Santonja (editada pel CEIC Alfons el Vell), un recorregut didàctic per Gandia, Beniarjó, Dénia, Xaló, Penàguila i Cocentaina. Un llibre que es complementa amb una altra guia de la mateixa col·lecció, Per terres dels Borja, de Santiago La Parra, un altre itinerari per Xàtiva, Canals, Albaida, Llombai, València i Gandia.

Galeria daurada - palauducal.com
 

Capella - palauducal.com
 
La visita a Gandia pot ser i ha de ser un pretext per a rellegir l’obra d’alguns “clàssics” i “moderns” vinculats a la ciutat. En primer lloc, Ausiàs March. Els March, amb casal i interessos a Beniarjó, van tindre cases al carrer major de Gandia i a València. No en queden restes, però podem ensumar alguna cosa del seu esperit i de la forma d’entendre la vida amb la lectura dels seus versos. I amarar-nos de l’ambient del temps passejant entre els edificis que ell també va contemplar. El mateix podríem dir de Joanot Martorell, a qui tradicionalment s’ha vincula a Gandia.
 
               

Saló Corenoes - palauducal.com

Gandia, però, és una ciutat amb tres cares: la urbana, el camp i la mar. I del camp i la mar ens parlen alguns dels més bells poemes i proses poètiques de Josep Piera, l’autor a qui dediquem aquest capítol de “Viatjant i llegint”.L’obra de Piera és extensa i monumental, no debades som davant d’un dels millors poetes i prosistes del segle XX. Una bona forma d’aproximar-se a Piera, si encara no el coneixem, és amb l’antologia Memòries i viatges (Bomera). Però, com que convé anar a pams, centraré la recomanació en una antologia per als més joves editada recentment:L’art antic del crit escrit (Andana Edicions), a cura de Víctor Labrado. Ací en teniu un tast, on evoca el seu poble natal de Beniopa, integrat a Gandia pels anys seixanta: 
 
Des d’un terrat lluminós observava
les teulades com bancals ben treballats,
veia terrats amb roba estesa, balcons
amb clavellineres en flor, i gats
que perseguien teuladins al vol.
Beniopa és això ara, només:
Unes cases engesmilades
entre estrets carrers polsosos
a la vora d’un barranc.
Un record que tremola.
Un perfum silenciós.
 
L’editorial Andana, sota la direcció de Ricard Peris, un joveníssim emprenedor amb gran sensibilitat literària, està oferint-nos llibres de gran qualitat.Cal destacar, a més dels àlbums il·lustrats, obres de poesia per a infants, com el llibre de Piera o altres antologies de Salvat-Papasseit o Estellés.I també propostes ben originals i divertides, com Qui no sap riure no sap viure, d’Andreu Galan. Per no parlar, dels llibres-CD de Dani Miquel, Musiqueries I i II, tot un monstre i un fenomen de masses entre els infants que està fent un treball admirable a favor de la normalització de la llengua en fer cantar grans i menuts en valencià.
 
 
               
Després d’aquesta digressió, tornem a Piera. Al seu imaginari, també trobem poemes dedicats a la vall de Drova, una altra parada de la nostra visita:
 
Aquesta vella vall feta de somnis,
amagatall d’amors i de records,
la de les mil-i-un perfums i les fonts fresques,
la dels hiverns de llàgrimes de gel,
la de les veus que juguen i el silenci;
Aquesta vall que vull per sempre verda.
               
I per últim, toca parlar de la Gandia que mira a la mar. Una Gandiaon sonen veus de resistència contra l’especulació urbanística que tant de mal ha fet al nostre país. Un model destructor i insadollable que alguns s’entesten a continuar. Parle de la batalla per salvar la platja de l’Auir. L’actual govern municipal de Gandia (el mateix que enretirà amb grua l’escultura d’Antoni Miró “25 d’abril” perquè no s’adeia amb la ideologia del règim), dóna una mostra més d’intolerància i egoisme en voler sebollir d’hotels i urbanitzacions un dels últims reductes naturals del litoral valencià: la platja de l’Auir. Des l’Alcoià i el Comtat, el nostre suport a la plataforma “Salvem l’Auir” i a la seua lluita. Hi ha batalles on paga la pena de combatre, les batalles pel futur. La nostra comarca també va viure fa poc una lluita similar, des de “Salvem la Font Roja”, quan alguns espavilats pretenien construir un hotel de luxe al parc natural de la Font Roja i uns quants camps de golf per arrodonir el negoci. Ací, guanyà el trellat i la raó, com també imperarà, desitgem, a l’Auir.
 
  

En la distància, si pare l’orella i guaiteper la finestra cap a la Mariola i la Font Roja, em sembla escoltar un himne. L’himne que entonen els versos del nostre poeta, Josep Piera. Versos que avancen en columna, que s’aproximen amb ritme de combat. Naixen entre l’arena de les dunes de l’Auir, naden entre les ones i volen empesos pel vent. Manteniu el cor viu i el cap desperti també vosaltres, sigueu on sigueu, els podreu escoltar, venint des des la llunyania. Els sentiu? No els sentiu?
 
Cant de l’Auir

Sonen les ones del mar a l’Auir.
Sonen els brolls dels ullals a l’Auir.
Sonen els cants de les aus a l’Auir.
Els sentiu? No els sentiu?
No sentiu els batecs de l’Auir?
 
Sonen les rialles del mar de l’Auir.
Sonen els planys dels ullals de l’Auir.
Sonen els dols de les aus de l’Auir.
Els sentiu? No els sentiu?
No sentiu els batecs de l’Auir?
 
Les ones maregen.
Els ullals enlluernen.
Els cants encanten.
Els sentiu? No els sentiu?
Tots diuen l’Auir.
 
Sonen tabals de tempesta a la mar.
Sonen els vents de mil veus als canyars.
Sonen els crits de la llum al cel.
Els sentiu? No els sentiu?
No sentiu els batecs de l’Auir?

Sonen senyals que demanen:
“Salvem l’Auir”Francesc Gisbert
palauducal.com
gandia.org/web/guest/rutas-turismo
En facebook: Salvem la platja de l’Ahuir

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat