Ruta de les bruixes

5 gener 2017 01:00h

Francesc Gisbert
           
Les bruixes, reals o imaginàries, han existit des de sempre. N'hi ha testimonis a la toponímia, a les cròniques, a les llegendes i, fins i tot, se'n parla d'una bocafluixa descabellonada i eixelebrada en el seu primer discurs davant les Corts.
           
Si fem un recorregut per les nostres rondalles, en tenim documentades a llocs ben allunyats: hi ha les bruixes marineres, que no volen amb granera, sinó amb barques (se'n conten històries a Tabarca, a Peníscola, al cap de Sant Antoni de Xàbia...;  hi ha les bruixes voladores i cantadores, conegudes arreu, que s'enfilen als arbres, a la vora de fonts i camins, i refilen la "cançó de les bruixes" ("Dilluns, dimarts, dimecres..."); A la comarca de Comtat, fins i tot tenen punts especials de trobada, com ara l'Almàssera del Duc a Almudaina o la Casa de les Bruixes a Planes. A la Safor, afirmen haver-ne vist volar per les Covatelles d'Oliva i, més al nord, per Castelló, hi ha la Cova de les Bruixes a Rossell. Ara, un indret on la llegenda es convertia en realitat, era el santuari de la Mare de Déu de la Balma, a Sorita, a la comarca del Maestrat. Al voltant del santuari de la Balma va habitar un llinatge de bruixes, les Caspolines, que aplegaven autèntiques multituds de fidels a la recerca d'un miracle. Es diu que cap als anys trenta del segle XX, hi hagué d'anar en més d'una ocasió la guàrdia civil a dissoldre la gentada.
 

Els germans Xavi i Carles Castillo, Jordi Raül Verdú i Francesc Gisbert
           
Àlvar Monferrer
, un dels estudioses que més s'ha ocupat de la màgia popular, en parla en Els endimoniats de la Balma (Consell Valencià de Cultura). De Monferrer, també resulta interessant un llibre més recent, Bruixes, dimonis i misteris (Bullent), un recorregut per documents històrics i eclesiàstics que donen notícia de l'existència de bruixes. En aquesta línia, però amb un to més divulgatiu, tenim el llibre d'Ivan Carbonell, Fantasmes al palau, tradicions esotèriques valencianes (Bullent). Una obra miscel·lània que abraça temes molt diversos en cada capítol, on combina tres fonts: les llegendes urbanes, les rondalles i la documentació escrita. El primer capítol està dedicat a una ruta per edificis encantats, des del palau de Generalitat, l'hospital General d'Elx o alguns masos de Foios o els Ports; el segon capítol descriu les encantades de rius i fonts i altres presències inquietants de l'aigua; també estudia els alquimistes valencians, els assassins en sèrie i els misteris de cementeris i castells encantats.
 
 
           
Els aficionats a la màgia, tenim una altra lectura obligatòria. Les bruixes es pentinen. Mitologia i realitat de la bruixeria catalana (Pòrtic) de Joan Soler i Amigó. Es tracta d'un llibre excepcional, magníficament il·lustrat i amb les explicacions sempre entenedores de Joan Soler, potser, l'estudiós que millor coneix la mitologia popular catalana. Trobareu referències a les bruixes en la literatura, la cultura popular i la religió, amb una petita antologia de textos sobre el tema i una descripció d'indrets llegendaris de terres catalanes.
 
           
L'estiu, a més d'època de descans, viatges i lectures, també ho és de convivència familiar i criança de fills. Amb el que això comporta de crits, espentes i picabaralles. Si aconseguiu despertar el plaer per la lectura entre la menudalla, potser evitareu acabar amb els cabells verds. Fa poc, Jordi Raül Verdú, un dels grans rondallaires valencians de l'actualitat, i edicions del Bullent, l'editorial històrica dirigida per la jove Núria Sendra, que més seriosament s'ha pres la difusió de l'obra d'Enric Valor, han mamprés una aventura conjunta. Una nova edició de les rondalles valencianes de Valor, però adaptades als infants. Fins ara, només disposàvem de la versió original, amb una complexitat i grau d'exigència literària que no les feia aptes per als més joves, i de la versió escurçada de Rosa Serrano a Tàndem. Entre les quatre històries que inauguren la col·lecció, hi ha unes quantes bruixes capaces d'encaterinar els vostres fills i amansir-los una estona, en L'albarder de Cocentaina i en el volum conjunt de I queixalets també. El dimoni fumador. Jordi Raül Verdú, mestre, escriptor i romancer de mena, ha sabut extraure el fil conductor de cada història, sense perdre l'aroma i el gust particular de Valor. Gràcies a l'edició a tot color de Bullent i al vestit nou de les il·lustracions d'Esperança Martínez, ens ha proporcionat la versió infantil que tant esperàvem d'una de les obres, les Rondalles valencianes, que s'ha convertit en un punt de referència i d'identitat per a generacions de valencians.      
 
    
 

Francesc Gisbert
 
 
Viatjant i llegint és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià-Comtat (Escola Valenciana)
 
next