Diari La Veu del País Valencià
Viatjant i llegint: Descobrint Ibi
Francesc Gisbert, professor i escriptor
Hui vos presentem una nova ruta literària i cultural, Ibi Conta. Ibi, a mitjan camí entre Alcoi i Alacant, a tocar del parc natural de la font Roja, és conegut per ser el poble del joguet, com Onil, ho és de les nines o Xixona del torró. Però Ibi, és molt més. I per a descobrir-ho, oferim una nova proposta de ruta literària. Una ruta guiada, que tindrà lloc diumenge 27 de desembre, i també escrita, per als que no pugueu anar, amb un díptic.

Díptic ruta

Ibi oneja un nom de reminiscències ibèriques, com el veí Tibi, que sembla significar “entre dos rius”. Va créixer arran el desenvolupament de la indústria del joguet, cap als anys seixanta. Ha crescut un no dir i en poc temps, a força d’acollir immigrants que venien a treballar a les fàbriques, fins al punt d’haver patit un canvi radical en la base sociolingüística. La ruta Ibi conta ens parla de l’Ibi de les costeres que enfilen cap a l’ermita de Santa Llúcia, on segons la llegenda, hi aparegué un dimoni muntant un cavall de foc. I de l’Ibi del carrer Major i el seu plataner, l’ombra del qual ha acollit tantes converses i històries. Per a conéixer les llegendes d’Ibi i de la comarca, hi ha dos llibres de lectura obligatòria, que hem esmentat de tant en tant: Llegendes del sud, de Joan Borja (Bullent) i Llegendes valencianes, de Víctor Labrado (Bromera). Borja ens parla del “Cavall de foc sobre Santa Llúcia”, “El castell Vermell”, “El dimoni al pla de Fèlix”, “El xiquet de les Costeres” o fins i tot del primer gelat d’Ibi. I amb Labrado descobrirem la història de la Quarantamaula, la por o dimoni més valencià, a més a més de divertides històries de flaire costumista.

Portada Les ales de la memòria i Llegendes del sud

Enric Valor és un dels protagonistes de la passejada, per una descripció que en fa en Narracions de la Foia de Castalla:

“Al racó septentrional, arrimat a la serra del seu nom, trobem el poble d’Onil, industriós i assolellat; cap a llevant, al peu de dos turons de la part oriental del Carrascal d’Alcoi, Ibi, amb les seues famoses fàbriques de joguines, net, clar i singularment lluminós; allà anant cap a la mar, a la vora de xaloc de la Foia, dins d’ella, pintorescament encavallat en un terreny trencat i delitós que hi ha al peu de la Penya Roja —un immens cap de Ileó de mil tres-cents metres d’altitud—, veiem el petit poble de Tibi, agricultor, llenyataire i ramader; i al costat de ponent, reclinat en un crestall de penya viva que corona un castell mig en ruïnes, el poble major de la Foia, el que li dóna nom: Castalla, nou i vell, camperol i senyorívol. Del crestall on s’assenta, mou cap a l’oest la serra de Castalla, barbuda i selvàtica, que, en grandiós amfiteatre, es detura per fi bruscament en el pic del Maigmó, acerat, esmolat com un blavenc ganivet, ple de boscos mil·lenaris i precipicis de malson, allà passat el punt cardinal de migjorn”.

Ibi també és el poble de l’escriptora Lliris Picó, que evoca la vida de la seua infantesa i joventut en una novel·la tendra i divertida, Les ales de la memòria (Marfil-Tabarca). Iberut d’adopció, és el poeta Manuel Roig, autor del poemari Terra Sagrada (Bromera). La ruta ens parla del poeta revolucionari Pla Beltrà, autor de composicions combatives sobre la guerra civil, i d’una curiosa novel·la, Mister Witt en el cantón, de Ramón J. Sender, sobre el poeta romàntic Froilán Carvajal que va morir afusellat a Ibi.

Fotos joguets

A més a més de passejar pels carrers i llegir-ne alguns fragments, és visita inexcusable el museu del joguet. Ibi té una gran tasca pendent de recuperació de la seua memòria i reforçament de la identitat col·lectiva com a poble. El museu del joguet d’Ibi arreplega una exposició permament de joguets de llanda, de les fàbriques històriques i emblemàtiques de Payà, Rico, Sanjuan o Gozán. Unes fàbriques artesanals i una forma d’entendre els joguets que van desaparéixer amb el consumisme.

Aquesta nova proposta, naix de la col·laboració entre la Cordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat i l’Associació Cultural El Teix d’Ibi, a qui desitgem molta sort i espenta en l’empresa que s’han proposat: recuperar i reforçar els senyals d’identitat del poble d’Ibi, la llengua, la història i la cultura. Tant de bo aparegueren i es consolidaren més associacions com aquesta en tants altres pobles valencians.

Francesc Gisbert

Viatjant i llegint és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat
(Escola Valenciana)

Comparteix

Icona de pantalla completa