Diari La Veu del País Valencià
Viatjant i llegint: El Festival de la Paraula d’Agres
El cap de setmana del 18 al 19 de març, la màgia de les històries i l’harmonia de les cançons s’ensenyoriran de Valleta d’Agres. Agres és un poble de rondalla on passen els esdeveniments més excepcionals amb la major naturalitat del món: hi apareixen grups de música en valencià com ara ESIR, l’últim pastor de la valleta organitza l’únic concurs de gossos d’atura del País Valencià, s’alça una cava arquejada magnífica, a les envistes del Montcabrer, hi ha un dels darrers bosquets de teixos de l’Europa Mediterrània… Un poble que respira vitalitat, amb firetes ara i adés que l’omplen de gent, i on batega la quietud i el misteri de la màgia del món rural detinguda en el temps. Si voleu saber-ne més, vos recomane la lectura d’Agres i dolces, de Francesc Esteve (editat per Bullent), un estudi divulgatiu de la cultura popular d’aquest rodal de món, parlar, fraseologia, rondalles i cançons.

Per acabar-ho d’adobar, prop de l’estació de ferrocarril d’Agres, amagada rere un pinar, hi ha la Riera d’Agres. Molt més que una granja escola, encarna tot un estil de vida. L’edifici central és un palauet d’estil modernista, construït per un alcoià de la família paperera dels Albors. La granja organitza múltiples activitats de convivència per a xiquets, des de fa deu anys. La Valleta i l’edifici són un oasi privilegiat, una arcàdia on tot és possible. Fins i tot l’organització del 4t Festival de la Paraula. Contacontes de tot arreu s’apleguen per compartir històries amb el públic.

Enguany, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat ha volgut col·laborar amb aquesta iniciativa i enregistrarà un DVD didàctic amb les històries que es contaran. El DVD es completarà amb les històries de la III Trobada de Contacontes «Enric Valor», que se celebrarà a Penàguila el 22 de maig. Ja vos informarem, perquè hem sentit dir n’estan pastant una de ben grossa.
Almudena Francés, rondallaire i prestidigitadora de paraules, ens explica com va nàixer el Festival de la Paraula i en què consistirà l’edició d’enguany.

Francesc Gisbert: Què és el Festival de la Paraula? Com va nàixer la idea?

Almudena: El Festival de la Paraula va néixer el 2013 de la mà de diferents persones que ens dediquem a la paraula dita, cantada, versada, xiuxiuejada… entre elles Dani Miquel, Llorenç Giménez, Andreu Galán i jo mateix, professionals que teníem la necessitat de trobar-nos i compartir, entre nosaltres, però també amb els mestres, bibliotecaris, pares, mares i xiquetes que estan sempre de la part del públic i dels que ens interessaven les seues opinions, idees, propostes… El Festival de la Paraula és un espai de trobada en el qual aprenem tots de tots. Un cap de setmana a la natura per a relaxar-se i contar, cantar i versar en la intimitat.

FG: Per què vau triar la granja escola de la Riera d’Agres? Què té aquest lloc d’especial?
A: La granja escola la Riera d’Agres és el paradís. Sari i Carles, els seus grangers, un encant, i els seus monitors, un amor. Mentre estàs a la granja el temps s’atura i mana la panxa, que el bon fer dels grangers saben apaivagar. Els xiquets i els grandets juguem fins al defalliment als jocs dels monitors, gaudim de les passejades en ruc, de les seves cançons i històries. El naixement del Festival va vindre lligat a la granja; no enteníem l’un sense l’altra, potser perquè allí ja havíem contat i cantat a petició d’ells i ho vam veure clar que si era en algun lloc havia de ser allí. La granja en si està plena d’històries, de bones històries que s’engrandeixen cada vegada que són contades, com a bons contes.

Agres
FG: Quina classe de públic assisteix al festival?
A: Al Festival ve un públic molt divers, com nosaltres volíem: mestres, tècnics de cultura, bibliotecaris, famílies, músics, xiquets… . Gran part dels festivalers són repetidors. Vénen amb ganes d’aprendre, escoltar, contar, cantar i compartir

FG: Tu dediques una part important del teu temps a rodar de poble en poble, contant rondalles, a l’estil dels rondallaires antics. D’on et ve aquesta afició?
A: De no saber estar queta, d’agradar-me la gent i les paraules. De trobar en els contes l’explicació a moltes coses i les preguntes que em mantenen viva. De les ganes de seguir aprenent, de la necessitat de compartir el que tinc i el que sé. De trobar en les mirades la benzina per al camí.

FG: Quin programa teniu per a enguany?
A: Enguany tenim plats forts per a dinar, berenar i sopar. El dissabte de matí comencem amb Empar Claramunt, i un taller sobre teatre amb objectes i titelles casolanes. Empar ens acompanyarà amb una sessió de contacontes. A la vesprada, ens visitaran dos escriptors i romancers. El primer és Francesc Gisbert, autor de Màgia per a un poble, una guia de costums, creences i personatges de l’imaginari popular valencià que a tu et deu sonar molt. Farà un taller de rondalles i contacontes amb els assistents. I de segon, un altre expert en etnopoètica, Víctor Labrado, amb un altre taller de creació d’històries a partir de contes. Soparem i tindrem una nova sessió d’històries a la vora del foc. Diumenge de matí, hi haurà més contes i una vídeorondalla, amb Fèlix Albo, Tània Muñoz, Almundena Francés, El gran Jordiet, Mon Mas, Ana Canet, Eva Andújar, Sherezade, Andreu Galán i alguna sorpresa més, gràcies a la col·laboració de Diània TV i la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat. El diumenge de vesprada tindrà lloc el Mercat d’Intercanvi de llibres i una sessió musical amb Dani Miquel, el Cantacançons.

L’aventura del Festival de la Paraula no seria possible sense l’espenta de persones com Almudena Francés, que viuen la passió de les històries i posseeixen el do d’encomanar-la a qui les escolta. Ara que es parla tant de plans de foment de la lectura i de com enganxar els joves a la literatura, no vull tancar l’article sense oferir-vos un tast de les històries d’Almudena, i de tants rondallaires: «Amb la Ventafocs no creu en prínceps blaus» i un divertit vídeo de l’esperit de la Riera d’Agres, diem adéu fins el pròxim article. O fins el Festival de la Paraula d’Agres.

Francesc Gisbert

Viatjant i llegint és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat
(Escola Valenciana)
Podeu inscriure-vos al festival en la pàgina www.rieradagres.com.
>
Vídeo «La Ventafocs no creu en prínceps blaus», d’Almudena Francés
>
Vídeo de la Riera

Comparteix

Icona de pantalla completa